Da li taksa od 100 odsto utiče na viznu liberalizacija

ako se spekulisalo da će se do kraja 2018. godine Kosovu biti otvorena vrata ka viznoj liberalizaciji, to se još uvek nije dogodilo. U međuvremenu, krajem novembra Vlada Kosova donela je odluku o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH. Poznavaoci političkih prilika različito tumače da su takse uticale na viznu liberalizaciju.

Da li taksa od 100 odsto utiče na viznu liberalizacija

Građanima Kosova i dalje vize predstavljaju problem za putovanje u neku od zemalja Evropske unije. Iako je ranijih meseci bilo nagoveštaja da bi ovaj problem mogao biti rešen, još uvek nema pomaka. Profesor Evropskog prava Avni Mazreku smatra da iako je Kosovo ispunilo sve uslove, još uvek ne može sa sigurnošću reći kada će doći do vizne liberalizacije.

“Kosovo je imalo više kriterijuma i više zahteva nego bilo koja država u regionu, koje je  ispunilo, ali još uvek nije doneta odluka za Kosovo. Pregovori između Kosova i Evropske unije počeli su 2012. sad smo u 2019. govorimo o procesu koji je podeljen. Zbog ovih razloga, što Kosovo nije u odnosu pregovora, ugovorenom odnosu i ne priznaje finalni status Kosova ne možemo da očekujemo političke odluke Evropske unije, što se tiče Kosova”,  rekao je Mazreku.

Profesor Ustavnog prava Mazljum Barajliju smatra da je Evropska zajednica nepravedna  prema Kosovu kada je reč o viznoj liberalizaciji, dok direktor Centra za zastupanje demokrtaske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković mišljenja je da je pitanje takse povezano sa ovim problemom.

”Jedino je kosovsko društvo ostalo kao crna rupa na Balkanu, kao getoizirana populacija koja nema viznu liberalizaciju i ne može slobodno da se kreće u slobodnoj Evropi, to je nešto što ne dolikuje Evropi, bez obzira na slabost i nedovoljno neangažovanje koje nije bilo prisutno od kosovskih institucija”, poručio je Barajliju.

“Mislim da takse utiču drastično, mislim da i politička situacij  da li će biti razgraničenja, da l’ neće, sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije i kako dalje utiče na viznu liberalizaciju i mislim da ako bude nekog sveobuhvatnog sporazuma da će nakon toga doći do vizne liberalizacije. U ovom trenutku mislim da prevashodno takse koče da bilo šta dođe i učini se po tom pitanju”, rekao je Radaković.

Po svemu sudeći građani Kosova će još morati da pričekaju kako bi slobodno i bez viza mogli da putuju u zemlje Evropske unije.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš