Da li su privremeni izbori rešenje za izlazak iz krize?

Raspisivanje prevremenih izvora pominje se kao jedan od načina izlaska iz političke krize, koja se ogleda u protivljenju opozicije sporazumima o ZSO i o razgraničenju sa Crnom Gorom, a za rezultat je imala tromesečnu blokadu rada parlamenta. Nevladina organizacija iz Prištine „Folj“ sprovela je istraživanje o rejtingu političkih partija, kao i o spremnosti da se ide na izbore. Demokratska partija Kosova Hašima Tačija bi ponovo osvojila najviše glasov, ali bi morala da traži koalicionog partnera, a na izbore želi 37% glasača. Ipak, gotovo sve pristalice Srpske liste smatraju da treba izaći na birališta.

Da li su privremeni izbori rešenje za izlazak iz krize?

Kada bi prevremeni izbori bili održani za nedelju dana, koja stranka bi osvojila najviše glasova? Iako postoji mogućnost da bi neki drugi politički akteri postigli dogovor o formiranju vlade, a koalicija bi ponovo bila neophodna, jer nijedna stranka ne bi osvojila većinu, istraživanje Folja pokazuje da se redosled partija ne bi mnogo promenio. Demokratska partija Kosova bi osvojila 23%, Demokratski savez Kosova 19.6%, Samoopredeljenje bi zadržalo treću poziciju sa 13.3%, Alijansa za budućnost Kosova 6.8%, dok bi Alijansa za novo Kosovo sa 4.6% i Inicijativa za Kosovo sa 4.5% bile ispod cenzusa. Srpska lista bi osvojila 2.4% glasova.

"Međutim, ovakve rezultate dobijamo ako ne računamo četiri kategorije ispitanika: "nisam siguran", "neopredeljen", "ne znam" i one koji "odbijaju da odgovore". Oni zajedno čine  22 odsto anketiranih. Ne zna se da li bi i za koga glasali, ali smatramo da su ovi rezultati najrealniji," rekao je Petrit Zogaj iz Folja.

Blaga većina ispitanika, 38,4%, nije za izbore, dok 37% smatra da su prevremeni izbori rešenje. Ipak, postoji veliki jaz u stavovima među pristalicama različitih političkih subjekata. Najveći procenat glasače Srpske liste je za izbore, dok su pristalice dve vladajuće albanske partije uglavnom protiv izlaska na birališta.

"Interesantno je da 95.5 odsto glasača Srpske liste misli da treba da bude prevremenih izbora, za njima slede partije opozicije Inicijativa za Kosovo (71.7%), Samoopredeljenje (68.9) i Alijansa za budućnost Kosova (60.9). Većina pristalica vladajućih partija je protiv, odnosno samo 23 odsto iz Demokratske partije Kosova i 21 odsto iz Demokratskog saveza Kosova želi izbore," kaže Zogaj.

Istraživanje je sprovedeno od 6. do 17. novembra, na uzorku od 1000 punoletnih ispitanika iz svih 38 opština: 750 Albanaca, 150 srpske nacionalnosti i 100 iz drugih zajednica.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš