Surinam je nezavisnost Kosova priznao 22. jula 2016. godine

Da li je Surinam povukao priznanje Kosova?

Zvaničnici Vlade Kosova odbacili su u utorak izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je Republika Surinam povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Da li je Surinam povukao priznanje Kosova?

Savetnik kosovskog premijera Haljilj Matoši izjavio je da su odnosi Kosova i Surinama dobri i da nema povlačenja.

"U međunarodnom pravu ne postoji povlačenje nezavisnosti. Može da dođe do zamrzavanja odnosa ili do povlačenja diplomatskog osoblja. Ali, ovo je medijska spekulacija. Kosovo i Surinam nisu zamrzli odnose i Kosovo ima odlične odnose sa svim zemljama koje su nas priznale", kazao je Matoši.

Ova reakcija je usledila nakon što je srpski ministar Dačić saopštio da je Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova, a da ga je o tome obavestila ministarka spoljnih poslova te zemlje.

O ovome je danas u Prištini bila upitana i odlazeća izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček navodeći da je povlačenje priznanja za žaljenje.

Britanski analitičar Tim Džuda je na Twitteru napisao: "Poziva se Vlada Surinama... Možete li potvrditi da ste povukli priznanje Kosova?".

Britanski stručnjak za Balkan sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi na Twitteru je napisao: "Veliki razvitak ako se potvrdi. Srbija kaže da je država Surinam opozvala priznanje Kosova".

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 22. jula 2016. godine.

Surinam je država u Južnoj Americi, ranije se zvao Holandska Gvajana.

Nezavisnost je stekao 25. novembra 1975. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš