Da li će Vjosa Osmani da se vrati u DSK?

Nakon ostavke lidera DSK Ise Mustafe na Kosovu se govori o mogućem povratku Vjose Osmani u tu stanku, piše Gazeta Ekspres.

Da li će Vjosa Osmani da se vrati u DSK?

"DSK je uvek otvoren za svoje ljude. Čak za i one koji su ljuti i koji su iz političkih motiva napustili DSK, čak za one koji su se pridružili Pokretu Samoopredeljenje iz političkih razloga. DSK ima političku porodicu koja je oduvek bili otvorena i nemamo logiku isključivanja“, izjavio je Ljufti Haziri pre nekoliko dana.

Međutim, politički analitičari ne vide mogućnost da se Vjosa Osmani vrati u Demokratski savez Kosova, sada kada se kandidovala na izborima sa Pokretom Samoopredeljenje, gde je dobila više od 200.000 glasova.

Malo prostora za povratak

Analitičar Petrit Zogaj izjavio da nakon izbora 14. februara nije ostalo mnogo prostora za povratak Osmani u DSK.

"Izgleda da izbori 14. februara nisu ostavili puno prostora za Vjosu Osmani i Pokret Samoopredeljenje da vide druge mogućnosti, osim potvrđivanja rezultata i formiranja institucija. Ono što se dešava u DSK uopšte ne bi trebalo da utiče na listu Samoopredeljenja i Osmani. Stoga, ne samo da ne verujem da će DSK ponuditi Osmani, već čak i ako se tako nešto dogodilo, lista Osmani i Samoopredeljenja je preuzela druge obaveze u kampanji i na takve stvari ne bi trebalo trošiti vreme i energiju ", smatra Zogaj.

Zogaj je rekao da Osmani uopšte ne treba da brine zbog događaja u Demokratskom savezu Kosova, već da nastavi da radi na stvaranju novih institucija.

"Gubitak koji je nanesen DSK ne verujem da je ostavio prostora Osmani da se sada vrati u stranku i preuzme njeno rukovodstvo. Pored toga, Kosovo je izgubilo dve godine sa nestabilnom vladom, problemi sa kojima se suočila vlada proizašla na ovim izborima ne pružaju utehu da se sada razgovara o pitanju političke stranke koja je izgubila. Dakle, Osmani mora hitno da nastavi rad na izgradnji nove vlade, a ne da uopšt gledai šta se dešava u DSK “, izjavio je Zogaj.

Izjavu člana Samoopredeljenja Hakija Abazija, da presotali „DSK može da ima reformu koja će u određenom trenutku osvetliti viđenje Vjose Osmani kao budućnosti Demokratskog saveza Kosova“, ​​Zogaj vidi više kao lapsus.

On kaže da je Abazi pokušao da izgleda kreativno, ali zapravo više nanosi štetu Samoopredeljenju.

"To su nerazumne i tendenciozne izjave, koje su povučene. Verujem da gospodin Abazi sada ima problema. To se više smatra njegovim lapsusom nego strategijom koju Samoopredeljenje ima u odnosu na već zapečaćeni angažman koji Osmani ima nakon pobede 14. februara “, izjavio je Zogaj.

Analitičar Astrit Gaši kaže da bi dijalog između ove dve stranke po pitanju predsednika bio dobra polazna osnova.

"Prvo, treba izgraditi proces rekonstrukcije komunikacije, saradnje i pomirenja tako da takvo potencijalno zbližavanje ne bude veštačko. Dijalog između Osmani i DKS po pitanju predsednika bio bi dobra polazna osnova u ovom pogledu," rekao je Gaši.

Gaši je rekao da bi svaki brzi pomak ka zbližavanju DSK i Osmani stvorio utisa da je sve igra ranije pripremljena.

"Ne znam da li će se to dogoditi, ali ako se dogodi, to bi trebalo da bude prirodno. Što se tiče Abazijevih izjava one mi se čine kao nastavak izborne kalkulacije sa tendencijom uticaja na izbor predsednika DSK, tako da na kraju onaj ko bude izabran ne utiče na povratak biračkog tela koje se preselilo u Samoopredeljenje, ali da on ostane tamo gde je danas. Abazi nije izabran da govori slučajno, već zato što je tokom godina imao blizak odnos sa DSK“, izjavio je Gaši.

Osmani je izašla iz DSK da bi mu nanela štetu

Analitičar Fitim Saljihu ne vidi da je moguć povratak Osmani u DSK.

Kaže da je besmisleno da DSK  u stranku pozove osobu koja je nanela najveću štetu na izborima.

"Nema smisla da DSK dovodi u stranku osobu koja joj je nanela najveću izbornu štetu u njenoj istoriji, dugoj više od 30 godina. Osmani je izašla iz DSK svesn štete koju će naneti toj stranci, pa čak i, možemo reći, da je izašla upravo da bi nanela štetu DSK“, rekaoje Saljihu.

On kaže da bi se, ako bi DSK vratila Osmani za lidera stranke, pokazalo da je to stranka koja pati od "stokholmskog sindroma“.

"Tada bi se DSK pokazao kao stranka koja poštuje one koji su je najviše povredili“, izjavio je Saljihu.

On izjavu Abazija vidi kao obeležje totalitarnog mentaliteta prema kom ta partija sebi daje pravo da bira lidere drugih stranaka.

"Izjava Haki Abazija znak je totalitarnog mentaliteta koji tvrdi da partija-država ne samo da kontroliše celu, već sada sebi daje za pravo da bira lidere opozicionih partija. U državi u kojoj vlada tvrdi da može da odluči ko vodi opozicionu stranku se guši demokratski duh i otvara put autoritarizmu i totalitarizmu“, izjavio je Saljihu

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš