Da li će izbori doneti promene na političkoj sceni Kosova

Otkako je raspušten kosovski parlament 22. avgusta, sve se više govori o mogućim koalicijama među političkim strankama. Čelnici stranaka takođe, neretko, ističu i s kim ne bi dogovarali koalicionu saradnju. Lider DSK Isa Mustafa odbacuje mogućnost eventualne predizborne koalicije sa DPK.

Da li će izbori doneti promene na političkoj sceni Kosova

Politikolog iz Prištine Fisnik Haljimi smatra da su priče određenih političkih subjekata o nemogućim postizbornim koalicijama priče za glasače.

‘’Na kraju krajeva svedoci smo toga da je svaka stranka u prošlosti pristajala na pravljenje koalicija sa bilo kojom drugom partijom, a smatram da će tako biti i u budućnosti’’, kazao je Haljimi.

Politčki analitičar iz Beograda Mišel Zubenica ne očekuje velike promene od izbora na Kosovu.

’’Što se tiče samog formiranja Vlade nakon izbora sve zavisi od samih rezultata. Mislim da bi Ramuš Haradinaj, bez obzira na neka istraživanja, mogao da ostvari nešto slabiji rezultat, što bi dovelo do jačanja nekih manjih partija s obzirom da u trenutnom odnosu snaga niko neće imati dovoljno glasova i procenata, odnosno mandata u Skupštini da formira Vladu bez neke šire koalicije’’, smatra Zubenica.

I Haljimi ocenjuje da nakon vanrednih parlamentarnih izbora ne treba očekivati velike promene na političkoj sceni Kosova.

’’Mislim da Kosovo ima ovaj demokratski i politički potencijal sa kojim smo svi mi upoznati, tako da će i u narednom periodu politička priča biti vezana za njih’’, rekao je on.

Inače, kako je i ranije objavljeno za sada su poznata imena tri kandidata za budućeg premijera Kosova, a to su Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj. Prema procenama poznavalaca političkih prilika vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održaće se 29. septembra ili 6. oktobra. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš