Da li će biti vanrednih izbora na Kosovu?

Iako je kosovski premijer Hašim Tači pozvao skupštinske poslanike da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, analitičari nisu optimisti da će on u skorije vreme biti usvojen. Prema analizama poznavalaca političkih dešavanja, ukoliko Skupština Kosova ne izglasa ovaj sporazum, izvesni su prevremeni parlamentarni izbori.

Da li će biti vanrednih izbora na Kosovu?

U iščekivanju kada će se na dnevnom redu Skupštine Kosova naći sporazum o demarkaciji i da li će biti ratifikovan, sve je više prognoza da ukoliko do toga ne dođe u narednih mesec dana, trenutni sastav vlade neće još dugo izdržati. Analitičar Aljbinot Maljoku nije optimista po pitanju ratifikacije sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, što bi, prema njegovom mišljenju, značilo raspisivanje vanrednih parlamentarnaih izbora.

„Predsednik DPK koji je ujedno i predsednik Skupštine Kosova je rekao ukoliko ne ispunimo obaveze koje imamo i kao skupština i kao i Vlada, onda ova kolacija nema smisla, to je neki predznak da se krećemo ka vanrednim izborima na Kosovu, jer će to na neki način značiti vrata da izađemo iz ove krize, jer Mustafina Vlada je od formiranja u krizi“, kaže analitičar Aljbinot Maljoku.

Njegovo mišljenje deli i analitičar Ljubomir Stanojković, koji smatra da do ratifikacije neće doći i dodaje da bi poslanici Srpske liste u Skupštini trebalo da podrže sporazum o razgraničenju.

„Po svemu sudeći do toga neće doći, spominju se vanredni izboru u junu mesecu. Pitanje je da li se namerno spominju izbori da bi se unutar vladajućih stranaka uplašili i glasali. Sve to odvodi do političke nestabilnosti na Kosovu, a to nije dobro ni za koga, pa ni za srpsku zajednicu. Zbog toga mislim da bi Srbi u Parlamentu trebalo da podrže demarkaciju, ukoliko su oni ti koji će presuditi na toj vagi“, istakao je analitičar Ljubomir Stanojkovic.

Dok vladajuća većina u Skupštini pokušava da pridobije što više glasova poslanika za ratifikovanje sporazuma o demarkaciji, opozicija prikuplja potpise za inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi.

„Inicijativa je prikupila potpise. Koliko ja mogu da vidim kod ostalih poslanika, stvari se kreću u sličnom smeru, i očekujemo da će se ta inicijativa uskoro naći u skupštini. Naredne dve nedelje su od ključnog značaja za stanje na Kosovu i za moguće izbore“, kaže Fatmir Ljimaj.

Analitičari smatraju da demarkacija ne bi bila jedini uzrok za raspisivanje vanrednih parlametranih izbora, a kao kamen spoticanja vide i Zajednicu srpskih opština, kao i formiranje vojske Kosova.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš