Da li će biti prevremenih parlamentarnih izbora u 2017?

Na Kosovu se sve češće govori o mogućim prevremenim parlamentarnim izborima, pogotovo što je 2017. godina u kojoj će se održati lokalni izbori.

Da li će biti prevremenih parlamentarnih izbora u 2017?

Analitičar Imer Muškoljaj smatra da je Demorkatski savez Kosova ulaskom u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova doveo sebe u zavistan položaj, što će se odraziti i na buduće delovanje te stranke. 

„Mustafa veoma dobro zna kakvu je grešku napravio kada je ušao u koaliciju sa PDK uprkos obećanjima da to neće učiniti, i sada mora da snosi posledice. Mislim da se približavanjem opštih izbora, udarni pristup PDK-a u odnosu na LDK nastaviti I ne ocekujem da ce gospodin Mustafa pronaci način za izlaz iz ove situacije", kaže Muškoljaj.

Međutim, poslanik DSK-a Sadri Ferati smatra da se ,i ukoliko dođe do prevremenih parlamentarnih izbora ništa značajnije neće promeniti, i da se umesto na izbore, treba usresrediti na dalji rad.

„Ako (vladajuća koalicija) ne opstane, ako se bude išlo na nacionalne izbore zajedno sa lokalnim izborima, mislim da to neće ostaviti neke posledice ili da bi moglo naneti štetu. Period od 6 meseci nije dugačak. Vlada ima još godinu dana da još dosta radi, i ovo će biti jedna vrlo važna godina“, kazao je Ferati.

Predstavnici kolicionog partnera, DPK nisu toliko uvereni da će situacija nakon eventualnih parlamentarnih izbora ostati ista.

„Ne znam da li će doći do opštih izbora. Stagnacija koju smo prevazišli je mogla da uzrokuje velike probleme... Kako god, ova godina je izazov za sve, i za koaliciju i za opozicione stranke, jer se ide na lokalne izbore na celoj teritoriji Kosova. To je neka vrsta testa za dalje funkcionisanje I nastavak rada instituicija“, poručuje Zenun Pajaziti, predsednik parlamentarne grupe DPK.

Na položaj vladajuće koalicije svakako utiče i to što je jedan od koalicionih partnera, Srpska lista, zamrzla učešće u kosovskim institucijama nakon usvojenog Zakona o Trepči.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš