Čitaku: Prošlo vreme kada su se odluke o Kosovu donosile u Beogradu

Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku izjavila je danas da Kosovo neće nikada pregovarati o državnosti, dok se istovremeno Srbija stalno suprostavlja ideji da je Kosovo država i stvara drame svugde gde se Kosovo pojavljuje kao država.

Čitaku: Prošlo vreme kada su se odluke o Kosovu donosile u Beogradu

Na početku izlaganja pred SB UN u Njujorku Čitaku je izjavila da ne razume čemu služe rasprave o Kosovu u SB UN posebno imajući u vidu da su poslednjih četiri meseca bile održane tri takve sednice.

Dovela je takođe u pitanje svrsishodnost misije Unmika na Kosovu ističući da su od 1999. godine agencije UN-a dale ogroman doprinos prevazilaženju teškog stanja i povratka oko milion silom raseljenih Albanaca sa Kosova.

Čitaku je rekla da su se ratovi na teritoriji bivše Jugoslavije događali pred očima sveta i da svi znaju ko je za to odgovoran, odnosno da je „adresa za to Beograd“.

Ocenila je da su sednice Saveta bezbednosti o Kosovu postale pozorište u kojem zvanični Beograd priča svetu neistinite priče i bajke.

„Neprihvatljivo je da je ovaj savet Srbija pretvorila u pozorište u kome se pričaju priče i bajke za svet, u koje ni sama Srbija ne veruje. Zato su ovakve sednice izgubile smisao i sve što se ovde dogadja je još jedan dokaz da Srbija nije iskrena ni u ciljevima koje artikuliše o nastavku dijaloga“, kazala je Čitaku.

Kosovska ambasadorka je rekla da je taksa koja je uvedena za robu iz Srbije i BiH došla kao odluka Vlade posle brutalne kampanje protiv državnosti Kosova.

Srbija, prema njenim rečima, u jednu ruku bori se protiv Kosova dok u drugu izjavljuje da je zainteresovana za normalizaciju odnosa.

„I ako se povuku takse, Srbija će naći druge razloge da se dijalog ne nastavi“, kazala je Čitaku.

Ona je rekla da odluka o uvođenju taksi nije bila laka.

„Pitanje koje treba postaviti je zašto je doneta ta odluka. Takse su bile reakcija na brutalnu kampanju Srbije protiv Kosova“, kazala je ona.

Ponovila je da dijalog može biti nastavljen i podvukla da se to može dogoditi samo ako ima za rezultat obostrano priznanje.

Čitaku je ocenila da je odluka o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova bila zakonita i na ustavu zasnovana i da je to stvorilo preduslove za stvaranje mehanizma sigurnosti Kosova i omogućilo da Kosovo da svoj doprinos evropskim alijansama.

Kosovska ambasadorka je rekla da je i odluka o Trepči legitimna, jer se radi o resursu kosovske države i poručila da je prošlo vreme kada su odluke o Kosovu donosile u Beogradu.

Takođe je optužila Srbiju da se na njenoj teritoriji nalazi osumnjičeni za ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i da Srbija ne želi njegovu ekstradiciju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš