CIK verifikovao rezultate izbora,koalicija PAN odnela pobedu

Nakon skoro mesec dana od održavanja prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu CIK je verifikovao rezultate. Rezultati su potvrđeni posle ponovljenog prebrojavanja glasačkih kutija u više navrata, 66 žalbi Izbornoj komisiji za žalbe i predstavke koje su podneli politički subjekti i kandidati, kao i 8 žalbi Vrhovnom sudu Kosova.

CIK verifikovao rezultate izbora,koalicija PAN odnela pobedu

Verifikovani rezultati gotovo su identični onim objavljenim krajem juna. Izmene su zabeležene u rezultatima pojedinih kandidata, među kojima su se našli i oni iz Srpske liste. Na spisku budućih poslanika ove liste našao se, posle verifikovanih rezultata - umesto Branimira Stojanovića - nosilac liste, Slavko Simić.

‘’U ime Centralne izborne komisije zamolila bih sve građane i političke subjekte za razumevanje usled kašnjenja rezultata poslednjih izbora. Želim da napomenem da su sve procedure, predviđene zakonom, temeljno ispoštovane. CIK je spreman da da svoj doprinos izbornoj reformi koja će pomoći skraćivanju ovog procesa‘’, rekla je na konferenciji Valjdete Daka predsednica CIK-a.

Pobedu na izborima, kako je i saopšteno pre verifikacije, odnela je koalicija PAN, slede Pokret Samoopredeljenje i koalicija oko Demokratskog saveza Kosova.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti koji je osvojio poslanički kao kandidat Samoopredeljenja pismeno je zatražio od CIK-a da se povuče sa ove funkcije, kako bi i dalje obavljao funkciju gradonačelnika.

‘’Obaveštavam vas da je kandidat Špend Ahmeti podneo zahtev za povlačenjem kandidature, što su uradili još neki kandidati koji obavljaju funkcije u pojedinim institucijama. Takođe, gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Lila i Rasim Seljmanaj gradonačelnik Dečana, podneli su ostavke na ovim funkcijama kako bi u narednom periodu obavljali funkcije poslanika u Parlamentu’’, rekla je Daka.

Nakon današanjeg potvrđivanja rezultata i zvanično može da počne formiranje nove vlade Kosova. 
Novog premijera, prema Ustavu Kosova, predlaže kosovski predsednik, nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama ili koalicijom koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš