CIK objavila konačne rezultate lokalnih izbora (mapa)

Centralna izborna komisija Kosova objavila je konačne rezultate prvog kruga lokalnih izbora za gradonačelnike, koji su održani 17. oktobra.

CIK objavila konačne rezultate lokalnih izbora (mapa)

Pogledaj rezultate po opštinama > Prema konačnim rezultatima, u prvom krugu je 17 opština dobilo gradonačelnike, dok će se u 21 opštini gradonačelnici birati u drugom krugu, a među njima je i jedna sa srpskom većinom, opština Klokot.

U ostalim opštinama u kojima većinu čine Srbi pobedila je Srpska lista. 

Prema konačnim rezultatima najubedljiviji uspeh zabeležila je kandidatkinja za gradonačelnicu Raniluga Katarina Ristić Ilić koja je dobila stopostotnu podršku glasača.

Sledi gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović za koga je glasalo 98,23 odsto birača, zatim Leposavića Zoran Todić sa 97,85 odsto glasova i  Severne Mitrovice Milan Radojević koji je osvojio 91,12 odsto.

Srđan Vulović je u Zubinom Potoku osvojio je 83,53 odsto, a Dalibor Jevtić u Štrpcu 59,70 odsto glasova.

Nova gradonačelnica Gračanice je Ljiljana Šubarić, koja je osvojila je 77,93 odsto glasova, Saša Milošević u Novom Brdu je osvojio 63,90 odsto glasova, dok je Dragan Petković je Partešu dobio 75,35 odsto.

U Klokotu, gde će se održati drugi krug izbora, najveći broj glasova - 781, dobio je Vladica Bogdanović iz Srpske liste, dok je Strahinja Aritonović ispred GI Srpska narodna sloga osvojio 699 glasova.

Pored Klokota, drugi krug izbora, 14. novembra - biće održan i u Prištini, Đakovici, Orahovcu, Gnjilanu, Dragašu, Klini, Kamenici, Podujevu, Prizrenu, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku, Mamuši, Glogovcu, Istoku, Štimlju, Obiliću, Kosovu Polju i Kačaniku.

Kanidati iz Samoopredeljenja, koje predvodi kosovski premijer Aljbin Kurti, nisu u prvom krugu osvojili čelnu poziciju ni u jednoj opštini, u drugi krug idu u 12 opština.

Najveća borba vodiće se za opštinu Priština, između kandidata Samoopredeljenja Arbena Vitie i Perparima Rame iz Demokratskog saveza Kosova.

Inače Demokratski savez Kosova će osim u Prištini, u drugom krugu imati svoje kandidate u još 8 opština: Kosovu Polju, Podujevu, Gnjilanu, Dragašu, Vitini, Istoku, Vučitrnu i Juniku.

Kandidati Demokratske partije Kosova u drugom krugu se za mesto gradonačelnika nadmeću 9 opština: Glogovcu, Prizrenu, Vučitrnu, Kačaniku, Mališevu, Klini, Štimlju, Dragašu i Mališevu.

Kandidati Alijanse za budućnost Kosova svoju šansu u drugom krugu potražiće u Đakovici, Orahovcu, Istok, Klina i Juniku.

Dosadašnji predsednik opštine Kamenica, koji je kandidat Socijaldemokratske partije, ide u drugi krug izbora, dok će NISMA imati svog kandidata u drugom krugu u Mališevu.

Uspešno registrovani birači van Kosova, imaće 15 dana na raspolaganju za glasanje putem pošte, počev od 29. oktobra.

Petodnevna predizborna kampanja za drugi krug traje od 8. do 12. novembra, nakon čega nastupa izborna tišina.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš