CIK: Konačni rezultati izbora sutra

Konačni rezultati prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu nisu poznati ni mesec dana nakon održavanja istih. S obzirom da je kasno sinoć završeno i prebrojavanje glasova pristiglih iz inostranstva, iz CIK-a najavljuju da bi konačni rezultati mogli da budu objavljeni sutra. Fisnik Haljimi i Ranđel Nojkić su saglasni da je buduća vladajuća koalicija odavno dogovorena i da je sve ostalo „kupovina vremena“.

CIK: Konačni rezultati izbora sutra

“Centralna izborna komisija će u vezi sa objavljivanjem konačnih rezultata postupati u skladu sa Zakonom o opštim izborima", istakao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi, napominjući da će konačni rezultati biti poznati u četvrtak, 7. novembra, ukoliko izbornom panelu za žalbe i predstavke ne stignu nove žalbe.

“Zakon o opštim izborima omogućava podnošenja žalbe u roku od 24 sata u IPŽP u vezi sa prebrojavanjem u Centru za brojanje i rezultate. Znajući da je postupak prebrojavanja glasačkih listića prema odluci Vrhovnog suda završen u utorak oko ponoći, CIK je dužan da poštuje ovaj zakonski rok. Kao što smo vas informisali, CIK će komunicirati sa nadležnim institucijama kako bi dobio potvrdu da nemaju nijedan predmet na razmatranju i nakon toga će moći da saopšti konačne rezultate ovih izbora“, rekao je Eljezi.

Na konačne rezultate se čeka duže zbog toga što je kosovski izborni sistem komplikovan, upozorava politikolog Fisnik Haljimi i objašnjava da do komplikacija dolazi zbog glasova pristiglih poštom.

„Imamo tri vrste glasova na Kosovu, svaki od tih glasova treba proveriti i zbog toga smo tu gde smo. Zakon je zakon, on kaže da svako može da se žali. Ova realnost ukazuje da Kosovo mora da ide na reforme izbornog sistema, što pre to bolje“, kaže Haljimi.

Poznavalac političkih prilika i nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova Ranđel Nojkić kaže da se objavljivanje konačnih rezltata ne može više odlagati.

„Mislim da će to da se završi ubrzo uprkos činjenici da je, koliko sam upoznat Ustavni sud usvojio žalbu Samoopredeljenja i mislim da se to tiče samo glasova koji su pristigli iz dijaspore gde Aljbin Kurti ima daleko snažniju podršku od svih ostalih“.

Prema trenutnim kalkulacijama, očekuje se da će "Samoopredeljenje" dobiti 32 poslanička mesta u skupštini. Demokratski savez bi imao 29 mesta, Demokratska partija 25, a koalicija koju predvodi Ramuš Haradinaj 14 mandata. Srpska lista ima 10 mesta, a ostalih deset pripada kandidatima drugih manjinskih zajednica.

Koalicija između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova je, prema Haljimijevim rečima, izvesna još pre izbora, što se tiče učešća Srpske liste, napominje da bi trebalo sagledati realnost situacije.

 „Oni su se dogovorili da će svakako biti zajedno u Vladi, ko pobedi dobiće premijersku fotelju, tako je bilo, sve što vidimo u medijima je farsa, inače imamo i pobednike i koaliciju i sve. Kada je Srpska lista u pitanju, treba pristupiti veoma ozbiljno, Srpska lista treba da bude deo buduće Vlade zbog jedne jedine stvari, ne znam šta kaže zakon, ali znam šta je rekao narod. Srpski narod na Kosovu je hteo da ih predstavlja Srpska lista“.

Nojkić veruje da će lider Samoopredeljenja teško promeniti svoje dosadašnje stavove.

„Uprkos činjenici da su predstavnici međunarodne zajednice pokušavali da utiču, Kurti nije promenio svoj stav, verujem da će tako i da nastavi i na taj način pričvrsti svoju poziciju na Kosovu i da će biti sve značajniji pregovarač, uvažen od strane Međunarodne zajednice i da neće biti osporavan kao što je bio slučaj u prošlosti“, kaže Nojkić.

Kada je reč o budućoj vladajućoj koaliciji, predstavnica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju  precizira da Ustavom nije propisano da Srpska lista bude u novoj vladi, kao ni da to nije potrebno. "Ne možemo zanemariti Srbe koji priznaju nezavisnost Kosova, koji rade za njegov razvoj i otići Srpskoj listi", istakla je ona.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš