Bošnjački predstavnici očekuju da budu deo nove vlade

Poslanici ispred bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova pozdravili su odluku Ustavnog suda kojom je utvrđeno da je dekret predsjednika Kosova Hašima Tačija o određivanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara nove vlade u skladu sa Ustavom. Oni smatraju da se njome rešava politčka situacija sada i u budućnosti.

Bošnjački predstavnici očekuju da budu deo nove vlade

Predsjednica Nove Demokratske Stranke i ministarka za administraciju lokalne samouprave na dužnosti, Emilija Redžepi jednom rečenicom je prokomentarisala odluku Ustavog suda.

“Nova Demokratska Stranka će poštovati svaku odluku koja je donešena od strane Ustavnog suda”, navela je ona za Radio Kosovo 2.

Poslanik i čelnik Koalicije Vakat Rasim Demiri kazao da je odluka suda ispravna, i da se njome poštuje odluka parlamentarne većine. Koalicija Vakat još uvijek nije potpisala sporazum o učešću u budućoj vladi, iako je do sada održano nekoliko sastanaka sa mandatarom Avdulahom Hotijem. Demiri je kazao da će tokom narednih sastanaka predstviti svoje zahtjeve a koji će, kako je rekao, “biti više korisni za samu bošnjačku zajednicu nego za poziciju Koalicije Vakat”. On je međutim naglasio da će tražiti ministarsku poziciju.

“Očekujemo poziv budućeg premijera Hotija sa kojim ćemo razgovarati o konkretnim pitanjima, medjutim naši uslovi će biti više vezani za našu zajednicu nego za samu Koaliciju Vakat. S druge strane, smatramo da je Koalicija Vakat, kao pobjednička partija na poslednjim izborima bila ugrožena, tako da i ovog puta  tražimo ministarsku poziciju”, kazao je Demiri.

I bošnjačka poslanica i predsjednica Socijaldemorkratske unije, Duda Balje je u izjavi za Radio Kosova 2, program na bosanskom jeziku, navela je da je ovakva odluka Ustavnog suda bila očekivana i da ona objašnjava trenutnu situaciju, a pomoću nje mogu biti objašnjene  i buduće situacije u kojima se zemlja može naći. Balje je potvrdila da će njen politčki subjekat, koji nije dio parlamenrane grupe Šest plus, biti dio vladajuće koalicije i da su u toku pregovori oko njenog pridruživanja parlamentarnoj grupi Demokratskog saveza Kosova.

“Uslove sam već odnijela napismeno. Danas ćemo održati sastanak sa mandatarom i očekujem da će se moji zahtjevi usvojiti. Moram da priznam da je g. Hoti daleko konstruktivniji i daleko više zainteresovan za osnaživaje Bošnjaka, da pomogne Bošnjacima”, kazala je Balje.

Ona nije htela da govori o kojim se zahtijevima radi, već je istakla da će sporazum biti objavljen tokom dana.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš