Borba protiv korupcije na visokom nivou

Korupcija na visokom nivou i dalje je jedan od gorućih problema na Kosovu protiv kojeg je potrebna svakodnevna borba, rečeno je na predstavljanju novog projekta misije OEBS-a na Kosovu i Nemačke vlade čija je tema „ Jačanje kapaciteta kosovskih agencija i Specijalog tužilaštva za borbu protiv korupcije na viskom nivou“.

Borba protiv korupcije na visokom nivou

Projekat OEBS-a u borbi protiv korupcije na visokom nivou finansira Nemačka vlada u iznosu od 30 hiljada evra, a ambasadorka Nemačke na Kosovu Angelika Vejts kaže da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaju uslovi za libralizaciju viznog režima.

„Borba protiv korupcije zahteva nepokolebljivu odlučnost. To nije lak zadatak, jer ovi slučajevi uključuju ljude sa visokim političkim uticajem. Moramo rešavati  slučajeve zasnovane na čvrstim dokazima, bez obzira ko je u pitanju. To zahteva dobru međuinstitucionalnu saradnju, političku volju i hrabrost. Sada institucije Kosova treba da budu oprezne i uporne kako bi pokazale da niko nije iznad zakona", rekla je Ambasadorka Nemačke na Kosovu.

Korupcija na visokom nivou je identifikovana kao ključni problem koji onemogućava dalji razvoj institucija na Kosovu, rekao je šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

„Primena zakona na Kosovu koji se odnose na borbu protiv korupcije nije na zadovoljavajućem nivou. Ključni elementi u borbi protiv korupcije su oduzimanje imovina koje su stečene kriminalnim aktivnostima. Misija OEBS-a će ovim projektom pomoći institucijama Kosova da ovaj zakon sprovedu na potrebnom nivou“, rekao je Bratu.

Iz nadležnih institucija kažu da će nastaviti saradnju sa svim agencijama koje imaju zakonske obaveze u borbi protiv korupcije.

"Osnovni cilj policije Kosova ubuduće će biti borba protiv korupcije unatar svoje institucije kao i promocija osnovnih ljudskih prava. Ja sam uveren da samo kroz saradnju i iskrenu borbu protiv direktnih činilaca možemo uspeti, inače ćemo ostati na sadašnjem novou i nećemo imati poverenje naših građana", kaže Naim Redža, Zamenik generalnog direktora Kosovske policije.

„Nedavno smo imali opipljive rezultate u borbi protiv ove pojave. Imamo dosta slučajeva pokrenutih za korupciju na visokom nivou. To su na primer slučaj specijalnog tužioca Esata Tahirija i Nasera Osmanija, kao i slučajevi Džavita Dakaja, gradonačelnika Klokota i još nekih drugih gradonačelnika“, kaže Sulj Hodža, iz Specijalnog tužilaštva Kosova.

 Iz Agencije za borbu protiv korupcije kažu da je, u saradnji sa ostalim institucijama Kosova, u toku razmatranje pravnog okvira za izradu novog nacrta zakona.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš