Blokada Skupštine Kosova do novih izbora?

Sednica zakazana, ne očekuje se rešenje. Univerzitetski profesor Dašim Ismailji smatra da se ne vidi skoro rešenje situacije. "Uzimajući u obzir dešavanja u Skupštini prošle nedelje i pristup koalicije PAN, rešenje za konstituisanje Skupštine nije blizu," rekao je on, piše Zeri.

Blokada Skupštine Kosova do novih izbora?

Po rečima Ismailjia, PDK ne bi trebalo da drži Kosovo kao taoca igrajući odlučujući ulogu u formiranju institucija.

"PDK ne bi trebalo da stopira proces i da igra ključnu ulogu u izgradnji političkih institucija. Ova uloga igrača od strane PDK-a je na osnovu rezultata na poslednjim izborima," dodao je on.

Prema njegovim rečima, ako bi došlo do novih izbora, najveći gubitnici biće dva subjekta koalicije PAN - Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

"Mislim da će svaki pokušaj da institucije drže kao taoce, ucenama i dugotrajnim procesima, povećati kritički duh građana. U slučaju organizovanja novih izbora, to bi bilo fatalno i za ove stranke, odnosno PDK i AAK," dodao je on, piše Zeri.

A politički analitičar, Arben Rugova, smatra da političke partije na Kosovu nisu zainteresovane da se postigne dogovor kako bi se došlo do rešenja.

Ali, bez obzira na nastavak sednice koja je već sazvana za četvrtak, politički analitičar Ramuš Tahiri smatra da će se institucionalni zastoj verovatno nastaviti sve do ponovnog raspisivanja nacionalnih izbora, piše Zeri.

"Blokada će verovatno trajati sve do sticanja uslova da predsednik raspiše vanredne parlamentarne izbore, kako bi se održali 22. oktobra zajedno sa opštinskim izborima," rekao je on.

Tahiri je dalje rekao da, ukoliko PAN odluči da ode u Skupštinu i predloži kandidata za mesto predsednika, onda postoji mogućnost da poslanici "odblokiraju situaciju".

"Ako PAN izrazi spremnost, onda ide na sednicu Skupštine i predlaže zamenike predsednika Skupštine iz redova svojih članova. Poslanici veruju da će se formalno glasati za sve i da će se otvoriti put za imenovanje mandatara," istakao je on.

Kosovapress: Veseljijev predlog važi do sutra u 10

Predstavnici Demokratske partije Kosova (PDK) učestvovaće sutra na konsultativnom sastanku koji je zakazao predsedavajući sednice Skupštine Kosova, Adem Mikulovci, ali još uvek nisu odlučili da li će prisustvovati sednici u četvrtak - rekao je poslanik PDK-a, Enver Hodžaj. On je u intervjuu za Kosovapress rekao da predlog Kadrija Veselija - da povuče kandidaturu za predsednika Skupštine, pod uslovom da druge stranke glasaju za vladu Haradinaja - važi do sutra u 10 časova, rekao je Hodžaj.

"Naš stav je da sutra učestvujemo na konsultativnom sastanku političkih partija, koji je sazvao predsedavajući sednice Skupštine i ovo je dogovor koji smo imali i na poslednjem sastanku sa predsednikom. Tek nakon ovog sastanka izaći ćemo sa jasnim stavom u vezi sa sednicom koja je sazvana nekoordinisano sa ostalim političkim subjektima," rekao je Hodžaj.

Na pitanje da li PAN stoji iza Veseljijevovog predloga, koji je rekao da će povući kandidaturu samo ako ostale stranke glasaju za vladu Haradinaja, Hodžaj je rekao da ovaj predlog važi do sutra.

"Sutra kada budemo imali sastanak sa svim političkim strankama, naš pristup biće javan. Stav PDK-a je da je Veselji jedini kandidat za predsednika parlamenta. Stojimo iza odluke koju je donelo predsedništvo PDK-a, ali vi znate da je gospodin Veselji dao predlog koji važi do sutra u deset sati, jer je taj predlog sam izneo prošle nedelje. Videćemo kako će reagovati druge političke partije," rekao je Hodžaj.

RTK: Pacoli ponavlja poziv za vladom široke koalicije

Bedžet Pacoli je istakao da će od malog značaja biti to ko će voditi vladu i da je najvažnija stvar pun konsenzus između političkih partija na Kosovu.

U intervjuu za list "Epoka e re", lider Nove alijansa za Kosovo (AKR), dela koalicije LAA (Demokratske lige Kosova, Alternative i AKR, prim. red.), Bedžet Pacoli, ponovio je svoju ideju o vladi široke koalicije, koja bi, kako on smatra, rešila trenutnu političku krizu na Kosovu.

"Trebalo bi da se svi pomerimo sa svojih pozicija i da pronađemo rešenje koje bi služilo državnim interesima Kosova," rekao je Pacoli.

RTK2/RTK: Hoti protiv sveobuhvatne Vlade

Šef parlamentarne grupe LDK i kandidat za premijera iz koalicije LAA, Avdulah Hoti, isključuje mogućnost koalicije sa Samoopredeljenjem, koja je napadala institucije. Radiće na tome da, dodaje, čine potrebnu većinu da bi novu vladu sačinila koalicija LAA.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš