Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

Potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi (Bislimi) upozorio je nakon jučerašnjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije, Miroslavom Lajčakom, da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama posle 15. septembra, kada ističe rok važenja ovog sporazuma sačinjen pre mnogo godina u Briselu.

Bisljimi najavio reciprocitet za srpske tablice od 15. septembra

Bisljimi je rekao da će se Kosovo ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS), upozorivši na reciprocitet.

Prema sporazumu, sva vozila sa registarskim oznakama KS mogu ući u Srbiju sa Kosova, dok za ona sa RKS, moraju da ih (tablice. prim. red.) zamene na granici, kad dobiju privremene tablice koje je izdala srpska strana. S druge strane, automobili sa srpskim tablicama slobodno ulaze na Kosovo bez dodatnih procedura.

Očekuje se da će se to promeniti nakon 15. septembra, navodi Bisljimi, piše RTK.

Ovo je bila jedna od tema o kojima se juče u Briselu razgovaralo između delegacija Kosova i EU, pre trilateralnog sastanka koji se održava danas u Briselu, gde će za stolom biti i srpska delegacija.

U stvari, jedina tema oko koje su se strane dogovorile na odvojenim sastancima sa Lajčakom je pitanje nestalih, ali i na toj temi Kosovo ima svoje uslove, jer je Srbija u delegaciju uključila Veljka Odalovića, osumnjičenog za zločine na Kosovu, koji je predsedavajući Komisije za nestala lica u Srbiji.

Kosovo možda neće prihvatiti sastanak ako je Odalović za pregovaračkim stolom. Bisljimi je čak rekao da će Kosovo pokrenuti proceduru da ga proglasi nepoželjnom osobom.

Na sastanku sa Lajčakom razgovaralo se i o električnoj energiji na severu, odnosno pronalaženju obrasca za prikupljanje vozila u tom delu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš