Bisljimi: Građani mogu da zamene srpske pasoše za kosovske i putuju bez viza

Evropski parlament (EP) završio je i formalno proceduru vizne liberalizacije za Kosovo, koja će važiti od 1. januara 2024. godine. Međutim, bezvizni režim važiće samo za stanovnike Kosova koji imaju kosovski pasoš, ali ne i za one kojima te dokumente izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije.ar.

Bisljimi: Građani mogu da zamene srpske pasoše za kosovske i putuju bez viza

Kako javlja N1, pozivajući se na potvrdu u kabinetu evroposlanika Tajsa Rojtena, koji je autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji, bezvizni režim se odnosi samo da dokumenta koja izdaje Kosovo.

To znači da stanovnici Kosova sa srpskim pasošem i dalje moraju da traže vize za putovanje u zemlje Šengena. Za putovanje u države koje nisu priznale Kosovo, vizu traže u Beogradu, a za one koje jesu – u Prištini, Skoplju ili Tirani, piše N1.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da svi koji imaju pasoše izdate u Srbiji imaju rok od osam meseci da uzmu legalne kosovske isprave, kako bi mogli da putuju bez viza u zemlje Evropske unije, prenosi FoNet.

"Beograd nije na Kosovu. Ko ima pasoš izdat u Beogradu, nadam se da će iskoristiti period od osam meseci da ga promeni i uzme regularni kosovski pasoš kako bi uživao u ovim novima benefitima, a Vlada Kosova će uraditi sve da ubrza taj proces i da do 1. januara svi građani Kosova imaju legalan i validan pasoš", rekao je Bisljimi.

Glas Amerike uputio je pitanja MUP-u Srbije u vezi sa ovom situacijom, ali odgovor još nije stigao.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš