Bernardini: Spor Kosova i Srbije rešavati na osnovu situacije, a ne po gotovim modelima

Profesor savremene istorije na Univerzitetu u Veroni Đovani Bernardini rekao je da je poruka koju Kosovo može da preuzme iz iskustva Južnog Tirola usmerena na rešavanje spora sa Srbijom, a ne na uzimanje gotovih modela iz inostranstva, prenosi Kljan Kosova.

Bernardini: Spor Kosova i Srbije rešavati na osnovu situacije, a ne po gotovim modelima

Prema Bernardinijevim rečima, za postizanje sporazuma o miru u Južnom Tirolu bilo je potrebno desetine godina i trajanje spora između Kosova i Srbije ne treba posmatrati kao nešto negativno. 

"Glavna odluka koju mogu doneti na osnovu modela Južnog Tirola je da kada imamo problema sa etničkim slučajevima, oni treba da nađu rešenje na osnovu zemlje, situacije, a ne uzimajući gotove modele iz inostranstva. Uz to, oni moraju doći do novih, inovativnih ideja. Ovde međunarodna zajednica može da ima veoma dobru ulogu da dve strane uključene u ove prigovore pronađu miran sporazum", rekao je Bernardini za Kosovo pres. 

On je, između ostalog, naveo da Kosovo i Srbija ne treba da nastave sa povećanjem tenzija, već da ih smanje i pronađu dogovor koji bi na kraju značio da je budućnost u EU.

"Pristup međunarodne zajednice i EU akterima uključenim u etnička pitanja treba da bude pozitivan pristup koji olakšava dijalog i razumevanje među njima. Takođe, na drugi način, to bi trebalo da im da perspektivu za njihov ulazak u EU, jer bi to na neki način trebalo da bude kao cena za zainteresovane, da se ne nastavi sa povećanjem tenzija već da sednu, da nađu razumevanje, dogovor i na kraju će njihova budućnost biti u EU", dodao je Bernardini.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš