Ben Meir: Dogovor iz Ohrida ima veće šanse ukoliko EU izvrši pritisak da se sprovede dogovoreno

Američki stručnjak Alon Ben Meir ocenio je da dogovor između Kosova i Srbije u Ohridu predstavlja pozitivan pomak u procesu normalizacije i dodao da taj sporazum ima veće šanse za uspeh pod uslovom da EU vrši i pritisak da obe strane sprovedu dogovoreno, a ne samo da prati napredak koji se ostvaruje, prenosi Dukađini.

Ben Meir: Dogovor iz Ohrida ima veće šanse ukoliko EU izvrši pritisak da se sprovede dogovoreno

Ben Meir smatra da, ipak, postoji i mnogo prepreka i značajan broj neizvesnosti koje će otežati punu primenu evropskog plana.

Prema njegovim rečima, možda je precenjen optimizam koji je izrazio izaslanik EU Miroslav Lajčak da novi sporazum Srbije i Kosova predstavlja "prekretnicu u procesu normalizacije odnosa".

"Tvrditi da sporazum predstavlja de fakto priznanje Kosova od strane Srbije, kako je rekao premijer Kosova Aljbin Kurti, je izraz želje. EU i SAD mogu da ublaže mnoge prepreke, pod uslovom da preduzmu konkretne mere da uključe zakonitost u sporazum s jedne strane i da jasno artikulišu koje koristi Kosovo i Srbija mogu imati od primene sporazuma i kakve će biti posledice ako to ne rade", rekao je on.

Kaže da prepreke sa kojima će se dve strane suočiti uključuju stalne napore Rusije da spreči Srbiju da uspostavi čvrste veze sa Zapadom dok nastoji da destabilizuje Balkan, Vučićevu snažnu posvećenost održavanju bliskih veza Srbije sa svojim slovenskim saveznikom Rusijom, ekstremno desničarske grupe u Srbiji koje vide Kosovo kao kolevku srpske države i pravoslavne vere, nedostatak jasnoće o tome kako da se obezbedi nivo adekvatnog samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i nedostatak jasnog i funkcionalnog mehanizma za blagovremeno sprovođenje različitih odredbi sporazuma.

Ako sporazum ostane pravno neobavezujući zbog činjenice da nije potpisan, kako kaže Ben Meir, svaka sukcesivna vlada na Kosovu ili u Srbiji može smatrati neke odredbe sporazuma kontraproduktivnim ili suprotnim njihovim političkim ciljevima i ne mora da ga poštuje.

Međutim, američki ekspert je naglasio da pošto primena sporazuma u ​​velikoj meri zavisi od dobre volje Kosova i Srbije,, ostaje da EU vrši stalni pritisak na obe strane da ispune svoje obaveze.

"To će biti teško osim ako EU ne bude radila sa SAD na jačanju sporazuma i jasno stavila 'štap i šargarepu' na sto ako jedna ili obe strane ne ispune svoj deo dogovora", kaže Ben Meir.

Za početak, kako dodaje, izuzetno je važno da SAD u potpunosti podrže sporazum i da iskoriste svoju težinu da obezbede prihvatanje zahteva Kosova za pridruživanje međunarodnim organizacijama, uključujući UN.

Kako je istakao, bilo bi apsurdno da se EU ograniči na praćenje, već mora biti proaktivna i voditi računa da se sve odredbe sporazuma sprovedu blagovremeno.

Treće, dodao je, ključno je da se, pre nego što Kurti počne da sprovodi samoupravu za područja Kosova sa srpskom većinom, Vučić uhvati u koštac sa svojim obećanjima, posebno zato što je poznat po tome da, kako kaže Ben Meir, "ne ispunjava obećanja koja je dao u prošlosti".

Dalje, Ben Meir navodi da bi EU trebalo da registruje sporazum u Sekretarijatu UN-a kako bi mu dao legitimitet i sprovodljivost.

Ben Meir je pojasnio da EU i SAD moraju biti jasne u pogledu koristi koje obe zemlje mogu imati ako ispune svoje obaveze predviđene sporazumom.

Za Kosovo je posebno važno da nakon vernog sprovođenja različitih odredbi sporazuma, vidi jasan put ka integraciji u EU, ubedi pet država EU da ga priznaju kao nezavisnu državu što je od suštinskog značaja da bi se i Kosovo prijavilo za članstvo u NATO.

Kosovo treba da vidi da EU pruža finansijsku pomoć obema zemljama, kaže Ben Meir i dodaje da u tu svrhu, EU mora da ispuni svoje obećanje da će u roku od 150 dana organizovati donatorsku konferenciju za kreiranje paketa investicija i finansijske pomoći za Kosovo i Srbiju.

Zaključuje da će proći još nekoliko godina dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova – možda ne pre nego što Putin ode sa političke scene, dodajući da je Vučić ovoga puta rekao da "ni EU, ni Kosovo ne treba da imaju iluzije da je međusobno priznanje blizu".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš