Bećaj: Brisanje Kurtija sa izborne liste zaoštrava situaciju, ali neće sprečiti pobedu Samoopredeljenja

Politički analitičar Beljulj Bećaj izjavio je za Kosovo Onlajn da odluka Centralne izborne komisije, o brisanju Aljbina Kurtija sa liste Samoopredeljenja za predstojeće parlamentarne izbore, može destabilizovati političku situaciju na Kosovu, ali da to neće uticati ili zaustaviti Pokret Samoopredeljenje da dođe na vlast.

Bećaj: Brisanje Kurtija sa izborne liste zaoštrava situaciju, ali neće sprečiti pobedu Samoopredeljenja

Ova najnovija vest da na listi kandidata za poslanika neće biti Aljbin Kurti može dovesti do jedne zaoštrene situacije, jer se gubi smisao zbog čega se održavaju izbori. Ukoliko glavni faktor, odnosno glavna ličnost promene, ne bude uključena u ovaj proces mislim da to može da zakomplikuje situaciju da eventualno dođemo u destabilizaciju”, kaže Bećaj. 

Odlukom Ustavnog suda, kojom je prethodna vlada izgubila većinu u parlamentu, kandidati za poslanike ne mogu da budu osobe koje u prethodne tri godine imaju pravosnažnu presudu za krivična dela. Kurtiju je 2018. zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova dosuđena uslovna kazna zatvora.

Bećaj je mišljenja da zakon treba da se poštuje, ali ne po svaku cenu, jer "sve što nije dobro treba promeniti".

“Norme su na neki način odraz razvoja društva i one odražavaju političku volju građana. U onoj meri kada norma postane prepreka za prihvatanje političke volje većine ona jednostavno treba da se promeni. Mislim da smo na jednom raskršću. Treba da se poštuje zakon, istovremeno, i taj zakon mora da se promeni ukoliko 

Iako nije sasvim siguran u to kako će se odvijati dalji proces izbora, Bećaj veruje da će doći do promena na kosovskoj političkoj sceni.

“Očekujem da se inauguriše nova vlast na čelu sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, i odlazak ratnog krila, kao i krila takozvane pasivne egzistencije koja je oslikana u Demokratskom savezu Kosova. Očekujem početak preispitivanja mnogih ozbiljnih grešaka koje su učinjene zadnjih godina, pogotovo u pravcu eliminisanja uzroka korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu”, zaključuje Bećaj.

 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš