Baraljiu:Nema ukidanja Specijalnog suda bez ustavnih promena

Realnost je da Kosovo ne može da ospori Zakon o specijalizovanim većima, jer je za tako nešto potrebna izmena Ustava, izjavio je profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiu, dodajući da poslanička inicijativa o ukidanju zakona neće imati uspeha. S druge strane, analitičar Momčilo Trajković smatra da će bez obzira na Zakon o specijalnom sudu, doći do smene političke elite na Kosovu.

Baraljiu:Nema ukidanja Specijalnog suda bez ustavnih promena

Nakon što je krajem prošle godine 43-oje poslanika vladajućih stranaka pokrenulo inicijativu o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu, predsednik parlamenta Kadri Veselji zaključuje da on, iako je štetan, mora biti formiran, jer, kako kaže, Kosovo nema snage da to zaustavi. Veseljijeva izjava je za profesora ustavnog prava Mazluma Baraljiua odraz racionalnog stava, jer je u ovim oklnostima promena Ustava Kosova nemoguća.

"Treba poštovati određene procedure i postupke, dakle menjati Ustav kao što je urađeno. Isti postupak je kada se ovakvi zakoni usvajaju, tako je i kada se u ovakvim prilikama nešto pokušava. Međutim, sada su se oni previše kasno, posle tri godine, setili da opovrgnu to, međutim najverovatnije kako izgleda, neće biti moći, kako je rekao predsednik Skupštine, odnosno snage institucija Kosova da do kraja "izguraju" inicijativu poslanika Kosova", kaže Baraljiu.

Momčilo Trajković sumnja da će kosovske institucije moći da opozovu Zakon o specijalom sudu. Međutim, bez obzira na ishod čitave situacije, Trajković je uveren da će doći do smene političke elite Kosova.

"I da pristanu na sud i da pokušaju da ga eliminušu, oni nestaju sa scene i prosto se radujem tom procesu, jer ovaj narod treba sa svoje grbače da skine veliki teret, jer narod nije teret, teret je elita, ratnička elita koja sisa krv ovom narodu i zato očekujem od naroda glavnu podršku da Specijalni sud zavši svoj posao", dodaje Trajković.

Baraljiu i Trajković su saglasni da Međunarodna zajednica neće dozvoliti Kosovu povratak u prošlost, dodajući da ne očekuju dalju eskalaciju situacije.

Povodom inicijative o ukidanju Specijalnog suda svakodnevno stižu reakcije domaće i strane javnosti. Poslanica Samoopredeljenja Donika Kadaj-Bujupi je na Fejsbuku zatražila ostavku premijera Ramuša Haradinaja i kompletne vlade, dodajući da će od Specijalnog suda najviše štete imati Kosovo i da se on ne može ukiniti bez promene Ustava, koje zavise od Srpske liste. Oglasio se i Fond za humanitarno pravo, koji je saopštio da je inicijativa za ukidanje Specijalnog suda "potpuno neodmeren i razočaravajući čin" koji bi, ukoliko uspe, "brutalno podrio" izgradnju vladavine prava na Kosovu. Inicijativu za ukidanje Specijalnog suda kritikovao je i američki stručnjak za Balkan Danijel Server, koji je upozorio da bi opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda imao ozbiljne posledice po Kosovo.a

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš