Baraljiu: Predizborne aktivnosti pre kampanje nisu po zakonu

Pravilnik Centralne izborne komisije zabranjuje predizborne aktivnosti stranaka pre zvanične kampanje, čega se većina političkih partija ne pridržava, izjavio je profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu. S druge strane, izvršni direktor Aktiva Miodrag Milićević navodi da bi umesto oštre međusobne retorike, političke stranke u zvaničnoj kampanji trebalo da se bave temama od vitalnog značaja za jedno društvo.

Baraljiu: Predizborne aktivnosti pre kampanje nisu po zakonu

Zakon o opštim izborima i pravilnik CIK jasno preciziraju šta je dozvoljeno tokom kampanje i kako bi uoči ovog procesa trebalo da se ponašaju politički subjekti.

„U svakom izbornom ciklusu dolazi do takozvanog predizbornog perioda, odnosno predizborne kampanje i niko nikome ništa ne kaže, a trebalo bi, jer je tamo određeno da se eventualno ukaže svakom političkom subjektu da predkampanja pre kampanje ne može da se odvija jer je tako naznačeno zakonom“, rekao je Baraljiu.

Profesor Baraljiu smatra da je CIK, koji bi u ovom slučaju trebalo da reaguje, organizovan tako da zastupa interese stranaka, a ne građana i da u tome vidi pasivnost ove komisije. Istovremeno, izvršni direktor Aktiva Miodrag Milićević navodi da su stranačke aktivnosti otpočele onog trenutka kada je premijer Kosova podneo ostavku i da će u zvaničnoj kampanji dominirati populistička i nacionalistička retorika, koja je odraz opšteg stanja u kosovskom društvu.

„Što se srpske zajednice tiče mislim da će tu ključne teme biti očuvanje vitalnog srpskog interesa i čvrstih veza sa Republikom Srbijom i tu sam sasvim siguran da će sve partije sa možda malim oscilacijama to nuditi svojim biračima“, rekao je Milićević.

Domaća javnost i međunarodna zajednica bi morale držati pod kontrolom moguću zapaljivu retoriku stranaka, dodaje Milićević i zaključuje da bi ekonomija, zapošljavanje i infrastrukturne investicije morale biti dominantne teme tokom predstojeće predizborne kampanje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš