Baraljiu: Ne postoje zakonske prepreke da Kurti bude premijer

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti nije mogao da se kandiduje za poslanika u Skupštini Kosova, nakon odluke Ustavnog suda, pa se postavlja pitanje da li će onda moći da bude premijer, piše Ljajmi.

Baraljiu: Ne postoje zakonske prepreke da Kurti bude premijer

Centralna izborna komisija nije potvrdila Kurtija kao kandidata za poslanika, a ta odluka zasnovana je na odluci Ustavnog suda, koja je navela da osobe koje su pravosnažno osuđene za krivična dela u poslednje tri godine, nemaju pravo da se kandiduju na parlamentarnim izborima.

Ali, može li Kurti dobiti mandat za formiranje vlade i utiče li odluka Ustavnog suda kojim je zabranjena njegova kandidatura za poslanika Kurtijevoj nominacija za premijera?

Stručnjak za ustavno pravo Mazljum Baraljiu rekao je da je to regulisano zakonskim odredbama, ali prema njegovim rečima, Ustav ni na jednom mestu ne precizira pitanje kandidata za premijera.

On je naveo da u Ustavu ne postoji prepreka da Kurti bude izabran za premijera.

"Dakle, u Ustavu ne postoji prepreka. U ovom slučaju Aljbina Kurtija njegova stranka ili njegova koalicija može da imenuje za premijera, a zatim i da bude izabran", rekao je Baraljiu.

Baraljiu je rekao da se političke stranke mogu obratiti Ustavnom sudu zbog tumačenja Kurtijeve nominacije za premijera, ali je ukazao da Ustav ne utvrđuje nikakve prepreke.

"Političke stranke mogu se obratiti Ustavnom sudu, ali mora postojati ustavna osnova, a Ustav ne utvrđuje bilo kakvu prepreku da Kurti bude imenovan i izabran za premijera Kosova", rekao je Baraljiu.

Sa druge strane, u javnosti kruže glasine da će se političke stranke obratiti Ustavnom sudu radi ocene ustavnosti Kurtijevog mandata na mestu premijera, a do tada je nejasno koji će biti epilog ovog političkog delovanja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš