Baraljiu: Kurti mora Srpskoj listi da ponudi mesto u budućoj vladi

Stručnjak za ustavna pitanja Mazljum Baraljiu u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da je Pokret Samoopredeljenje kao pobednik izbora, po Ustavu Kosova obavezan da ponudi mesto u budućoj vladi Srpskoj listi koja je osvojila svih 10 mesta namenjenih srpskoj zajednici na Kosovu.

Baraljiu: Kurti mora Srpskoj listi da ponudi mesto u budućoj vladi

On, međutim, objašnjava da Aljbin Kurti kao pobednik izbora nije obavezan da Srpsku listu zove u vladajuću koaliciju, već da se obaveza odnosi na imenovanje dva ministra iz redova manjinskih zajednica.

“U Ustavu Kosova nigde ne piše da je obaveza partije koja dobije većinu koalicija sa srpskim političkim partijama, u ovom slučaju sa Srpskom listom. Ono što je obavezujuće jeste da ako vlada bude imala 12 ministarstva odnosno resora, onda će morati da imenuje jednog ministra srpske zajednice i jednog iz drugih zajednica, ukoliko ima više ministarstava onda se imenuje treći ministar koji će predstavljati nevećinske zajednice Kosova. Buduća Kurtijeva Vlada je po Ustavu obavezna da ponudi Srpskoj listi jednog kandidata za ministra, ako se to ne prihvati može se uzeti kandidat iz drugih partija ili iz civilnog društva ali mora biti srpske nacionalnosti, isti je princip i za druge manjinske zajednice. To će biti jedina obaveza, tako je bilo i posle prošlih izbora”, navodi Baraljiu.

Prema Ustavu Kosova, izbor ministara  se vrši nakon konsultacija mandatara za sastav Vlade sa političkim partijama, koalicijama ili grupama koje predstavljaju nevećinske  zajednice na Kosovu.

Ukoliko se za ministra imenuje neko van parlamenta, njegovo imenovanje je neophodno da odobri većina poslanika u Skupštini Kosova iz redova određene zajednice. 

Na osnovu preliminarnih rezultata, Srpska lista je osvojila svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, rezervisanih za srpsku zajednicu. 

Baraljiu dodaje da će Kurti njaverovatnije moći samostalno da formira Vladu  ali lično smatra da u sastav nove Vlade treba da bude uključena još neka politička partija.

“Budući da je Aljbin Kurti nakon prošlih izbora formirao vladu koja je bila u koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova i nije bila većinska, dobro bi im došlo još deset poslanika Srpske lsite ali on nije hteo i nije napravio takvu koaliciju. Sada je u mnogo boljem položaju zato što će imati 60 možda i 61 poslanički mandat, ali ne bi bilo loše da pojača vladu, koja će biti demokratična, da ne bude jednopartijska, bolje je da bude više partija da bi bila demokratska i pluralistička”, zaključuje Baraljiu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš