"Asocijacija Srbije štetna za Kosovo, najveći saveznici Albanija i SAD"

Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS) danas je objavio specijalno izdanje kosovskog bezbednosnog barometra "Javne percepcije o spoljnoj politici i dijalogu sa Srbijom".

"Asocijacija Srbije štetna za Kosovo, najveći saveznici Albanija i SAD"

Ovo specijalno izdanje ukazuje na stavove građana o spoljnoj politici Republike Kosovo, strateškim partnerima u međunarodnom i regionalnom nivou dijaloga sa Srbijom.

Skoro pet godina nakon dijaloga između Kosova i Srbije, u tehničkom i političkom nivou, ovaj težak proces izazvao je mnoge debate među građanima i političkom elitom na Kosovu. Nedostatak transparentnosti tokom procesa i donošenja odluka iza "zatvorenih vrata", stvorili su vakuum i prostor za pogrešno tumačenje i zloupotrebe sadržaja sporazuma od strane političkih elita na Kosovu i u Srbiji. Isto tako, to je sprečilo mnoge aspekte sprovođenja sporazuma, a ne izgleda i da je pomoglo da se olakša život građana, kao što je obećano na početku.

U tom smislu, skoro polovina ispitanika smatra da Srbija ima koristi više od Kosova iz ovog procesa, a koji se odnosi na procese integracije obe zemlje u EU. Slično tome, većina ispitanika smatra da dijalog ne uspeva da postigne svoj glavni cilj - stvarnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Rezultati pokazuju da mišljenje o pitanju koje je izazvalo debatu u dijalogu između Kosova i Srbije - to jest, stvaranje Udruženja srpskih opština na Kosovu - negativno doživljava veliki deo ispitanika. U principu, rezultati odražavaju političku situaciju na Kosovu. Velika većina ispitanika, odnosno njih 71,7% njih ima negativan stav o osnivanju Udruženja, shvatajući ga kao veoma štetan za Kosovo. Važno je napomenuti da je finalizacija ovog sporazuma i objavljivanje detalja o njenom sadržaju naljutila kosovske Albance. Pored toga, podizanje svesti u medijima i među političarima o ovom sporazumu kao najspornijem pitanju, doprinelo je povećanju negativnog odnosa za oko 10 odsto u poređenju sa prethodnim rezultatima.

Što se tiče drugih nalaza, rezultati ankete pokazuju da ispitanici dele potpuno različite percepcije i to prema Albaniji i Srbiji. Rezultati pokazuju da Albaniju kao saveznika Kosova doživljava više od 90 odsto ispitanika. Pozitivna percepcija prema Albaniji može se objasniti brojnim faktorima, koji su prvenstveno vođeni zajedničkim tradicionalnim, nacionalnim, kulturnim i istorijskim vrednostina. Isto tako, blagi porast u pozitivnom mišljenju prema Albaniji, u poređenju sa prethodnom istraživanju vođen je političkim faktorima, odnosno proaktivnog pristupom Albanije za podršku internacionalizacije nezavisnosti Kosova.

Srbija je, s druge strane, navedena kao najveći neprijatelj države Kosovo, smatra 90 odsto ispitanika. Na manifestaciju negativnog mišljenja ispitanika iz redova kosovskih Albanaca ka Srbiji, još uvek utiče ne samo istorijsko sećanje na rat i ugnjetavanje, već je to i rezultat destruktivne uloge Srbije protiv državnosti Kosova. Neuspeh da se u dijalogu Kosova i Srbije vide konkretni rezultati, rastuće nezadovoljstvo rezultatima u dijalogu, posebno o osnivanju Udruženja srpskih opština i nepromenjen pristup Srbije u blokiranju državnosti Kosova, izazvala je snažno nezadovoljstvo ispitanika Srbijom.

I dok su stavovi prema Albaniji i Srbiji vrlo jasni, ljudi imaju različite percepcija o druge dve susedne zemlje na Kosovu, odnosno, Crnoj Gori i Makedoniji. Skoro polovina ispitanika smatra da su ove dve zemlje neutralne poput Kosova.

Zapadne zemlje, uglavnom SAD i Nemačka, ostaju najveći saveznici Kosova u međunarodnoj areni. Osim toga, ove zemlje smatraju se ključnim partnerima u procesu izgradnje države Kosovo od strane preko 90 odsto ispitanika. S druge strane, ono što je novo u ovom izdanju barometra, Turska se po prvi put doživljava kao saveznik s novim potencijalom, a veliki je deo kosovskih Albanaca, njih 80 odsto koji veruje da Kosovo treba dalje da jača partnerstva sa Turskom.

Rusija se smatra neprijateljskom zemljom i to za 86,7 odsto ispitanika. Negativni trendovi među kosovskim Albancima prema Rusiji mogu se objasniti bliskim vezama koje ova zemlja ima sa Srbijom i kontinuiranom podrškom ruske politike prema Srbiji, sa posebnim osvrtom na protivljenje nezavisnosti Kosova. Doživljavajući je kao najvećeg saveznika Srbije u međunarodnoj areni, Rusija se kvalifikuje kao "ruka Srbije", koja se uglavnom koristi da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Kina se, takođe, smatra preprekom u međunarodnoj areni za preko 80 odsto ispitanika. Oklevanje Kine da prizna nezavisnost Kosova i njen veto u Savetu bezbednosti UN u velikoj meri uticala je na mišljenje građana Kosova prema Kini.

Građani Kosova dele pozitivne percepcije u vezi sa procesom integracije u EU i NATO i jasno pokazuju veliki stepen zainteresovanosti i spremnosti da se pridruže takvim strukturama. S druge strane, značajan broj ispitanika smatra da EU nema konstruktivan pristup prema Kosovu. Međutim, detaljniji pregled rezultata pokazuje da je razlika između - članstva u EU, održavanje strateškog partnerstva sa SAD i jačanje partnerstva sa Turskom vrlo mala u očima ispitanika.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS) nastavlja da izmeri javno mišljenje o pouzdanosti i zadovoljstva građana Kosova na institucije bezbednosti i pravosuđa u zemlji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš