Apostolova: Kurti mi je potvrdio da će uskoro ukinuti taksu

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova očekuje skoro ukidanje takse, što joj je, kako je rekla, na nedavnom sastanku potvrdio i lično premijer Aljbin Kurti. Ona je za RTK2 dodala da ne zna detalje koji se odnose na uvođenje recipročnih mera prema Srbiji.

Apostolova: Kurti mi je potvrdio da će uskoro ukinuti taksu

“Reciprocitet kakav god bio ne bi trebalo da pogorša odnose između Kosova i Srbije. Trebalo bi da ima pozitivan efekat, da ukloni ekonomske prepreke Kosova i Srbije. Reciprocitet ne bi trebalo da bude metod međusobnog kažnjavanja“, rekla je Apostolova.

Tokom nedavne posete šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja Kosovu i Srbiji rečeno je da će se EU aktivno baviti dijalogom Prištine i Beograda, te je najava o imenovanju specijalnog predstavnika za ove razgovore očekivan potez, navodi specijalna predstavnica EU na Kosovu.

"Logično je da ćemo imati jednu osobu koja će se baviti ovim kompleksnim procesom i koja će u potpunosti biti predana svom poslu. Mislim da će on pokrenuti ovaj proces, sistematizovati ga i ubrzati i nadamo se da će krajnji sporazum biti postignut, što je pozitivna stvar u ovom slučaju“, dodala je Apostolova.

Ona smatra da anagažovanje SAD u procesu dijaloga ne ugrožava poziciju EU, koja ostaje glavni posrednik u pregovorima Prištine i Beograda, podsećajući da i Evropa i Amerika imaju isti cilj.

"To je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Ovo mora da se desi konačnim sporazumom koji treba da bude potpisan i odobren od parlamenata obeju strana. To je naš cilj, a kako ćemo ga postići, pa verovatno paralelnim putevima kojima pružamo podšku tome i to je veoma važno“, dodala je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Apostolova smatra da će se, ukoliko bude volje, dve strane sastati u Briselu i nastaviti dijalog i pre izbora u Srbiji, a konačni sporazum je važan jer bi njime bila rešena mnoga otvorena pitanja između Kosova i Srbije koja sada otežavaju život običnih ljudi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš