Apostolova: Kosovo nema jedinstvenu strategiju za reformu sudskog sistema

Reforme pravosudnog sistema na Kosovu su se bez sumnje dogodile, ali još uvek ima posla u toj oblasti, rečeno je danas u Prištini na prezentaciji Izveštaja o proceni pravosudnog sistema na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Apostolova: Kosovo nema jedinstvenu strategiju za reformu sudskog sistema

Predstavljeni Izveštaj je deo programa Jačanje efikasnosti i kvaliteta pravde na Kosovu, koji su sufinansirali Evropska unija i Savet Evrope. Izveštaj se fokusira na elemente, kao što su sredstva naemenjena pravosuđu, organizovanje pravosudnog sistema i radno opterećenje sudova, primljeni i rešeni predmeti u sudovima. Kvantitativne i kvalitativne informacije o Kosovu o kojima se izvštava u ovoj studiji uglavnom se odnose na 2014. godinu.

Šefica kancelarije EU na Kosovu, Nataliya Apostolova izjavila je da su se na Kosovu, tokom 10 godina nezavisnosti, bez sumnje dogodile reforme pravosudnog sistema uz stalnu podršku međunarodnih partnera, ali da još uvek ima posla da se uradi.

Apostolova je istakla da Kosovo danas nema jedinstvenu strategiju za reformu sudskog sistema, nego ima fragmentacije u tom sektoru, te da smatra da postoji saglasnost da to treba da se promeni. Poručila je da je u interesu svih strana da reforme implementiraju.

“Preporuka 14 daje realnu dijagnozu pravosudnog sistema i formulaciju za rešenje za poboljšanje efikasnosti sudova i pružanja pravde svima. Ta preporuka ističe potrebu za tačnim podacima i osveženom statistikom za Kosovo. To je preporuka koja proizilazi iz izveštaja i važno je naglasiti da Izveštaj sadrži 19 specifičnih preporuka i želim da vas sve ohrabrim da ih imate u vidu”, kazala je Apostolova.

Ona je istakla i problem male zastupljenosti žena u pravosuđu, jer su 2014. godine 72 posto sudija bili muškarci, a samo 28 posto žene.

Nehat Idrizi, šef Sudskog saveta Kosova je naveo da ovaj izvestaj identifikuje neke od glavnih poteškoća sa kojima se suočavaju kosovski sudovi.

“Treba pomenuti da su od 2014. zabeležena neka poboljšanja, kao na primer Administrativni odsek sada radi mnogo bolje. Ipak, istina je da je i dalje veliki broj predmeta nerešen, posebno u Civilnom sektoru i smanjenje broja tih predmeta za nas je prioritet”, kazao je Idrizi.

U Izveštaju se navodi da je stopa rešenih predmata manja od 50 posto, što je niska stopa u poređenju sa drugim zemljama. Izveštaj iznosi i podatak da je 2014. godine u kosovskim sudovima služilo 317 profesionalnih sudija, što odgovara odnosu od 17,1 sudije na 100.000 stanovnika, što je broj približan vrednostima članicama Saveta Evrope. Srednje vrednosti plata sudija na Kosovu su niske u poređenju sa zemljama Saveta Evrope.

Novčani iznos iz budžeta Kosova nemenjen pravosudnom sistemu po glavi stanovnika jedan je od najnižih u Evropi. Kako je taj budžet u 2014. iznosio nešto više od 27 miliona eura, to znači da je Kosovo dodelilo 14,6 eura za pravosuđe po stanovniku. Manji iznos je jedino imala Albanija sa manje od 10 eura po stanovniku, dok je u Makedoniji bilo 18, 2 eura po stanovniku.

U Izveštaju se konstatuje da nedovoljno finasiranje i dodeljivanje kadrovskih resursa u pravosudne institucije stvara manjkavosti u funkcionisanju tog sistema i ozbiljno utiče na pristup pravdi i njenoj nezavisnosti.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš