Andrea Lorenco Kapuzela: Debakl projekta "Kosovo"

"Najskuplji projekat međunarodne zajednice koji je dao najmanje rezultata naziva se Kosovo. Projekat izgradnje te države bio je vrlo skup i nigde nije uloženo tako mnogo novca, a dobijeno tako malo demokratije i mnogo korupcije.

Andrea Lorenco Kapuzela: Debakl projekta "Kosovo"

Zato bi bilo važno znati zašto su, uprkos tolikom političkom i finansijskom ulogu, UN i EU na Kosovu ostvarile tako malo" - kazao je sinoć u Beogradu bivši direktor ekonomskog odeljenja Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Andrea Lorenco Kapuzela (Andrea Lorenzo Kapussela), na promociji izdanja svoje knjige  na srpskom jeziku "Izgradnja države na Kosovu - Demokratija, korupcija i EU na Balkanu".

"Snažna vojna, finansijska, politička i lobistička intervencija Zapada nije uspostavila demokratiju i poštovanje ljudskih prava, već krhke institucije koje građanima ne mogu da pruže sigurnost i bezbednost," istakao je Kapuzela. Sve to potvrđuje da se međunarodna zajednica rukovodila pogrešnim teorijama, još od trenutka kada se odlučila na vojnu intervenciju 1999. godine. Paradoksalno je da su politički problemi, koji su stvorile ove odluke, naveli glavne zapadne sile da povlađuju najgorim elementima političke elite koja je nastajala na Kosovu, umesto da im se suprotstave, omogućivši im da kreiraju sistem upravljanja koji i dalje sprečava ekonomski i politički razvoj zemlje," dodao je, takođe. 

U svojoj knjizi, Kapuzela je, kako je naveo, ogolio procese u kojima politička elita Kosova - švercom, korupcijom i organizovanim kriminalom, pred očima EU i UN, u rukama drži građane kao taoce.

Rezultati rada EULEX-a poražavajući

Kapuzela ocenjuje i da su i rezultati rada EULEX-a poražavajući.

"Ova misija dobila je tri puta više sredstava za rad od ostalih u svetu, data su joj puna ovlašćenja, ali svi indikatori primene prava pokazuju stagnaciju ili pad," naveo je. 

Na pitanje da li među predstavnicima EU i SAD, ima onih, poput Madlen Olbrajt i Veslija Klarka, čiji bi rad pravosuđe trebalo da istraži, zbog pokušaja da učestvuju u privatizaciji nekih preduzeća na Kosovu i Metohiji, Kapuzela je odgovorio da je bilo neuspešnih pokušaja.

"Kolosalni primer korupcije - učešće Kristofera Dela

"Ali slučaj Kristofera Dela, bivšeg američkog ambasadora u Prištini, zaslužuje da njegova vlada pažljivo pogleda šta je on radio na Kosovu," ukazao je Kapuzela. 

"Njegovo učešće i veza u izgradnji auto-puta od Prištine do Tirane, kolosalni je primer korupcije! Pa, iako su EULEX-u dostavljeni dokazi koji na to ukazuju, istraga protiv njega, nikada nije pokrenuta," dodao je.

"Pokazao da je u takozvanoj državi Kosovo od korupcije obolelo sve"

Direktorka Službenog glasnika, koji je izdao knjigu, Jelena Trivan, istakla je da je za Srbiju vrlo važno to što je Kapuzelina knjiga zavredela veliku pažnju u međunarodnoj zajednici, ističući da je autor kao međunarodni posmatrač i službenik, pokazao da je u takozvanoj državi Kosovo od korupcije obolelo sve - od državnog vrha do magacionera.

"Knjiga ogoljuje krah najskupljeg evropskog i američkog projekta kroz nepristrasnost čoveka koji dolazi iz Italije, odnosno EU," rekao je potom, urednik izdanja na srpskom jeziku, profesor dr Slaviša Orlović.

Knjiga je dobila i odlične kritike poznatih listova kao što su Ekonomist, Gardijan i Mond, jer daje insajdersku, stručnu, dokumentovanu analizu, potkrepljenu činjenicama o tome kako je Kosovo postalo deo mračne strane moderne istorije Balkana od 1999. godine naovamo.

Andrea Lorenco Kapuzela (Andrea Lorenzo Capussela) je doktor međugraničnog uporednog prava, a od 2008, do 2011, bio je šef ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji. Javnosti je poznat po svom otvoreno kritičnom stavu prema EULEX-u, i to mnogo ranije nego što je izbila medijska afera o navodnoj visokoj korupciji ove misije za vladavinu prava. Autor je studije "Učinak EULEX-a u svojim izvršnim sudskim funkcijama", kao i pisac knjige "Izgradnja države na Kosovu: demokratija, interesi EU i uticaj SAD-a na Balkanu". Živi u Milanu.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš