Analiza mogućih koalicija i očekivanja od izbora

Nakon što je poznat datum kada će se glasati o raspuštanju skupštine, pitali smo poznavaoce političkih prilika na Kosovu da li postoji mogućnost stvaranja predizbornih koalicija i koji bi prioriteti nove vlade mogli da budu. Uglavnom, ocenjuju da je Kosovu potrebna nova Vlada kako bi se više pažnje posvetilo spoljno-političkim pitanjima.

Analiza mogućih koalicija i očekivanja od izbora

Političke stranke će, uprkos tome što se mogu čuti i drugačije spekulacije, najverovatnije samostalno izaći na izbore, mišljenja je politikolog Ljubomir Stanojković, dok sklapanje koalicija očekuje nakon izbora. Stanojković smatra da će predstojeći parlamentarni izbori  doneti novog mandatara koji će Kosovo voditi u drugom smeru, pre svega putem evroatlanskih integracija.

„Na primer imamo takse od 100 odsto koje je Vlada Kosova uvela, a to je direktno u suprotnosti sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je Kosovo potpisalo sa EU i oni to ne poštuju, ako se ne poštuje, a žele da idu u pravcu EU mislim da je to jedan veliki korak nazad, jer takvi potezi Kosovo ne vode napred. Zatim imamo otkazivanje priznavanja nezavisnosti Kosova od strane nekih beznačajnih država, pa imamo situaciju da Kosovo sporije ulazi u neke jako bitne međunarodne organizacije i to su sve  pokazatelji da međunarodna zajednica polako skreće pažnju da Kosovo ne igra po pravilima  koje im je međunarodna zajednica odredila“, zaključio je Stanojković.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe da to što postoji mogućnost održavanja izbora tek početkom oktobra nema veliki značaj, ali je, kako je rekao, najvažnije da dođe do stabilnije podele vlasti, pre svega unutar kosovskih političkih stranaka, dok će, prema njegovom mišljenju, Beograd uticati na to da li će Srpska lista izaći kao jedan ili dva entiteta, što će opredeliti dalji tok dijaloga.

„Sa ovakvim međusobnim odnosima, nepoverenjem teško je. Naravno treba očekivati da se posle izbora postavlja pitanje predsednika i njegova eventualna promena to može imati indirektan uticaj na dijalog ali to je pitanje Skupštine. Tako da dijalog realno nije trebalo očekivati da se može obnoviti pre kraja godine, a zbog izbora i u Srbiji postavlje se pitanje da li će se nešto ozbiljno postići do naredne godine. Ono što je moguće postići sada, a to može i tehnička Vlada, je suspenzija taksi i početak stvaranja atmosfere za dijalog što je mnogo važnije nego da se žuri. Dakle, mnogo je važnije da se izbegnu nove bezbednosne provokacije i  sukobi, da se dobije jedna od naroda verifikovana nova vlast da se reše međusobni odnosi u vladajućim koalicijama, potom i u Srbiji i da se onda ide na izbore“, ocenjuje Janjić.

Međutim, analitičar Mazljum Baraliu smatra da postoji šansa stvaranja predizbornih koalicionih partnera na predstojećim izborima i da bi naredna vlast trebalo ozbiljnije i spremnije da pristupi pregovorima sa Srbijom.

“Dijalog je neophodan ali zavisi od onih koji če doči na vlasti, očigledno je da ova koalicija, ova Vlada nije imala niti strategiju, a ni dobru volju da preuzme državnu odgovornost da po Ustavu I Zakonima void taj dijalog nego je prepušteno nekom drugom, pa je zbog toga bilo posledica i zastoja. Mislim da jedna odgovorna Vlada, koja će biti sastavljena nakon izboram, morati prevashodno da usaglašava programe, dakle napravi jedinstvenu strategiju koja če biti sprovedena I u praksi, a ne samo zavedena na papiru.”, mišljenja je Baraliu.

A lider Demokratskog saveza Kosova je već saopštio da će njegova partija najverovatnije izaći sama na izbore. Takođe je i potvrdio da iz DSK neće biti kandidata za premijera, mediji spekulišu da bi to mogla biti poslanica Vjosa Osmani.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš