Analiza: Izbori dogodine ukoliko DPK ne uđe u Vladu?

Na Kosovu su dogodine mogući izbori ukoliko ne dođe do ulaska Demokratske partije Kosova u Vladu, smatraju poznavaoci političkih prilika i navode da će test za Vladu Adulaha Hotija biti i pozicija predsednika Kosova.

Analiza: Izbori dogodine ukoliko DPK ne uđe u Vladu?

Iako lideri vladajuće koalicije ističu da je Vlada stabilna, te da bi ubuduće trebalo zajenički da koordinišu svoje poteze, poznavaoci političkih prilika vide dve mogućnosti za eventualni raspad koalicije. Prvi je izbor predsednika Kosova.

„Sve ove kritike koje se odnose na delove sporazuma iz Vašingtona su samo pritisak Alijanse za budućnost Kosova da ona dobije  mesto predsednika, odnosno da njen lider Ramuš Haradinaj postane predsednik“, kaže novinar Gzim Badžaku.

Iako predsedniku Hašimu Tačiju dužnost ističe sledeće godine, on bi mogao da podnese ostavku i ranije ukoliko Specijalni sud u Hagu potvrdi predlog optužnice protiv njega.Tada bi mesto predsednika došlo na dnevni red koalicionih partnera.Od ishoda Specijalnog suda zavisi i hoće li DPK u Vladu ili na izbore, smatra Badžaku.  

„Eventualno potvrđivanje optužnice protiv g. Veseljija, lidera DPK stvoriće nove probleme unutar stranke i u onom trenutku ako do toga dođe otvara se pitanje njegovog naslednika i otvaraju se mnoga druga unutrašnja pitanja sa kojima, verujem DPK nije spremna da ide na izbore, tako da je po mom mišljenju logičnije da DPK bude deo Vlade“, ocenjuje Badžaku.

Aktivista Civilnog društva Dušan Radaković ističe da je sada pravi trenutak za ulazak DPK u Vladu jer bi šira koalicija mogla mnogo ležernije da funkcioniše, naročito ako se zna da je očekuje sporazum sa Srbijom.

„Ako se napravi koalicija sa DPK-om imaće većinu, tako da ne verujem da će biti izbora sledeće godine“, dodaje Radaković.

Međunarodna zajednica ima veliki uticaj na Kosovo, tvrdi Radaković i navodi da američka administracija neće dozvoliti skori izborni proces na Kosovu.

„Ako znamo da je sporazum postignut u sedištu Bele kuće sa Trampom mislim da je to jedna velika podrška institucijama da ta Vlada opstane jer se pokazala da želi da postigne sporazume.Mislim da Međunarodna zajednica neće pristati na to da imamo nove izbore jer bi onda imali jedan vakuum od minimum šest do osam meseci“, rekao je Radaković.

Pokret Samoopredeljenja pokrenuo je u Skupštini inicijativu o opozivu Vlade, ali za sada on nije dobio podršku ostalog dela opozicije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš