Analitičari: Poseta Švendimena jasna poruka vlastima

Glavni tužilac Specijalnog suda koji će se baviti zločinima OVK Dejvid Švendimen boravi u Prištini, gde se danas sastao sa kosovskim zvaničnicima. Nakon posete Prištini, Švendiman će boraviti I u Begradu. Analitičari smatraju da je ovo način učvršćivanja saradnje između tužilaštava Specijalnog suda, Kosova I Srbije.

Analitičari: Poseta Švendimena jasna poruka vlastima

Glavni tužilac Specijalnog suda Dejvid Švendimen se tokom prvog dana boravka na Kosovu susreo sa premijerom Isom Mustafom, ministrom pravde Duratom Hodža i glavnim državnim tužiocem Aleksanderom Ljumezijem. U saopštenju Specijalnog suda je naglašena  nezavisna uloga specijalnog tužioca koji će se u okviru svog mandata voditi isključivo zakonom.

“Gospodin Švendimen je naglasio da će svoj posao raditi bez straha ili pravljenja protivusluga i da je posvećen vođenju ovog legitimnog procesa koji će koji će takav i da bude smatran od strane svih onih na koje se rad ovog tužilaštva odnosi”, navodi se u saopštenju.

Narednih dana, Švendimen će se sastati i sa šeficom misije Euleksa na Kosovu, Specijalnom predstavnicom EU na Kosovu, šefom UNMIKA, Specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN, kao i ostalim predstavnicima diplomatske zajednice. Poznavaoci prilika na Kosovu smatraju da se poseta veoma važna i za Kosovo i za Srbiju stavljajući do znanja kosovskim vlastima da će misija suda biti ispunjena. 

„Na Kosovu su verovatno da bi dali do znanja kosovskim institucijama da oni ne posustaju, i da će odraditi svoju misiju kako je planirano“, smatra Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo na Kosovu.

„Ovom posetom Međunarodni sud potvrđuje svoju međunarodnost i da zapravo u saradnji sa Srbijom pokazuje kontinuitet delovanja tužioca sa izveštajem Dika Martija što je izuzetno važno javnosti u Srbiji i na Kosovu”, kaže Dušan Janjić, politički analitičar.

Prema navodima medija, očekuje se da će Specijalni sud za ratne zločine OVK podići prve optužnice za ratne zločine u prvoj polovini 2017. godine, a postoje spekulacije da će se među optuženima naći i neki od aktualnih političara.

„Ima zvaničnika ali nije onaj na koga mnogi u Sribiji tipuju. Ima nekih visokih zvaničnika, ima onih iz vladajuće stranke, ima lidera nekih opozicionih stranaka. Nema previše ali ima nekih 10 albanskih zvučnika na toj listi”, ocenjuje Dušan Janjić.

„Sigurno je da će Sud da procesuira nekoliko predmeta, da će biti više optuženih ljudi, ali nade su prevelike od strane porodice žrtava i ja se plašim da neće da se razreši svaki slučaj i da većina žrtava će ostati nezadovoljna pravdom”, zaključuje Bekim Bljakaj.

Nakon Kosova, Švendimen će do 11. novembra posetiti i Beograd, gde će se sresti sa zvaničnicima Vlade, predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine i međunarodne zajednice.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš