Analitičari: Neopohodno stvaranje postizbornih koalicija

S obzirom da na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu nijedna politička partija nije osvojila dovoljan broj glasova da sama formira Vladu, prema ocenama pojedinih analitičara, neopohodno je stvaranje postizbornih koalicija, u protivnom Vlada Kosova neće biti tako lako formirana.

Analitičari: Neopohodno stvaranje postizbornih koalicija

Iako većina poznavalaca političkih prilika veruje da će naredni premijer Kosova biti Ramuš Haradinaj, jer je koalicija PAN ispred koje je on kandidat, osvojila najveći broj glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, još uvek je neizvesno ko će uspeti da formira novu vladu.

"U principu, oni koji dobijaju najveći broj glasova a ne i većinu imaju pravo da prvi dobiju mandat za sastav Vlade ukoliko oni ne uspeju onda se to ponudi onima koji su drugi po broju glasova. Ako dođe do destrukcija koje su bile u prošlom parlamentu i ako se desi slučaj kao u Makedoniji, onda bi Vladu trebalo da formira onaj koji skupi potreban broj glasova. Ako Demokratska partija sa svojom koalicijom ne uspe da formira Vladu onda će to biti druga partija po broju glasova u ovom slučaju pokret Samoopredeljenje, sa svojim partnerima sa kojima će da napravi koaliciju“ kaže Fadilj Ljepaja, analitičar. 

Uzimajući u obzir sva dešavanja vezana za protekle izbore na Kosovu, kada se na formiranje Vlade čekalo skoro šest meseci, srpski analitičari smatraju,  da za formiranje nove Vlade postoje dve eventualne mogućnosti. Ovo mišljenje deli i nekadašnji potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić.

„To će sugurno biti teški pregovori kao što su bili i nakon prethodnih izbora. Verovatno će prvo koalicija oko PDK dobiti priliku da predloži mandatara i tu naravno komplikuje situaciju i odluka Ustavnog suda od prošlih izbora da onaj ko je relativni pobednik mora da predloži predsednika Skupštine a samim tim ih je posle teško i izbeći za formiranje Vlade. Videćemo da li će mandatar biti Ramuš Haradinaj i da li će uspeti da namakne dovoljnu većinu više od 60 poslanika”, kaže Miletić.

„U ovom trenutku je isuviše rano da se o tome priča jer su te postizborne koalicije nešto o čemu se još pregovara. Ali najverovatnije da će doći do fromiranja Vlade od strane Aljbina Kurtija, odnosno Samoopredeljenja, DSK i Pacolija", smatra Živorad Lazić, analitičar.

Kandidat pokreta Samoopredeljenje za premijera Aljbin Kurti dan ranije pozvao je političke partije okupljene oko koalicije Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za Novo Kosovo i Alternative da započnu razgovore sa Samoopredeljenjem, kako bi formirali novu Vladu Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš