Analitičari: Ne isključujemo nove izbore

Ulazak koalicije NISMA-Alijansa za novo Kosovo u Skupštinu Kosova za Samoopredeljenje znači gubitak tri poslanička mesta dok će Demokratski savez imati jednog poslanika manje. Poznavaoci političkih prilika smatraju da trenutan odnos snaga u Parlamentu može stvoriti poteškoće u formiranju nove vlade, i zato ne isključuju mogućnost održavanja novih izbora, dok građani Prištine imaju oprečna mišljenja o skorije formiranju vlade.

Analitičari: Ne isključujemo nove izbore

Poznavaoci prilika ističu da je nemoguće formirati vladu sa samo dva politička subjekta, jer Samoopredeljenje i DSK nemaju dovoljan broj poslanika, zbog čega je potrebna saradnja sa nevećinskim strankama. Analizirajući trenutnu političku situaciju na Kosovu, politikolog Ramuš Tahiri ne isključuje mogućnost da građani Kosova ponovo izađu na izbore.

“Trenutno je velika verovatnoća da će Kosovo ponovo na izbore, ali o tome odlučuju političke partije. Nadajmo se da će ovi rezultati biti prihvaćeni, s druge strane ima neslaganja usled određenih neregularnosti tokom izbornog procesa. Samoopredeljenju je potreban 61 poslanik u Skupštini, sa Srbima ili bez njih, ili sa drugim manjinama", smatra Tahiri. 

Politički analitičar Dardan Velija je mišljenja da bi bilo lako formirati vladu sa manjinama, ali da će Samoopredeljenje i DSK morati da odustanu od svojih principa koji su imali tokom kampanje da formiraju vladu sa samo albanskom većinom.

"Uključivanje manjina je ustavna obaveza, dok uključivanje NISME nije, ali ostaje na volji ove dve strane, bez obzira da li žele da je prime ili ne, a to mogu učiniti samo ako su obe strane za to. S druge strane, uključivanje srpskih predstavnika je Ustavna obaveza, što će olakšati formiranje vlade bez NISME", ističe Velija.

Kada će Kosovo dobiti novu vladu, mišljenja građana Prištine su oprečna.

"Očekujem da se vlada formira za mesec dana tako kažu. Biće bolje“.

"Mi, narod Republike Kosova, očekujemo da se Vlada formira što je brže moguće. Sledi nam težak period i uslovi ukoliko se ne formira kosovska vlada. Ima puno problema koji moraju da se reše, između ostalog, da se uspostavi dijalog sa Srbijom i dođe do dogovora izmešu Kosova i Srbije“.

"O tome ne razmišljam. Pre će se održati novi izbori nego da se formira vlada“.

Ustav predviđa da Vladu Kosova treba da formira partija ili koalicija koja pobedi na izborima, što u ovom slučaju podrazumeva pokret Samoopredeljenje, ukoliko ova stranka u zakonskom roku ne uspe da dogovori većinu u skupštini, mandat za sastav vlade dobiće Demokratski savez Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš