Analitičari: Kosovo ispunilo sve uslove, liberalizacija viza do kraja godine

Pitanje vizne liberalizacije je već zastarelo, iako Kosovo ispunjava sve uslove, a 2022. godina je prava prilika za liberalizaciju viznog režima, smatraju analitičari Afrim Hoti i Gazmir Raci, prenosi Ekonomija onlajn.

Analitičari: Kosovo ispunilo sve uslove, liberalizacija viza do kraja godine

Govoreći o mogućnosti vizne liberalizacije i strahu od migracija, stručnjaci smatraju da su se ekonomski najjače zemlje suočile sa tim problemima.

„Mislim da će šta god da kažemo od sada o liberalizaciji viznog režima biti spekulativno, jer je ovaj proces već prešao svaku granicu, pa čak i logiku punog razloga za akciju jer je pitanje liberalizacije već zastarelo. Kosovo je ispunilo uslove, što je potvrđeno od strane Evropske komisije i na osnovu toga mislim da smo ostali duboki taoci političkih dešavanja u EU. Želim da sa malo optimizma gledam na proces posle izbora u Francuskoj, možda možemo da imamo pozitivne pomake da u najoptimalnijem slučaju na kraju 2022. godine uživaju elementarno pravo koje zaista zaslužujemo. Pitanje susedstva u odnosu na dijalog nije bilo preduslov za viznu liberalizaciju čak ni u trenutku kada smo dobili zadatak koji moramo da ispunimo da bismo stekli ovo pravo“, rekao je Hoti.

Što se tiče migracija, Hoti kaže da se Kosovo ne može isključiti, jer prema njegovim rečima, mladi ljudi dosta napuštaju Kosovo. On je, između ostalog, istakao da mladi i bez vizne liberalizacije nalaze različite alternative.

„Ako je neko mislio da na taj način može da zaustavi mlade ljude, pogrešio je", kazao je Hoti.

Stručnjak za politička pitanja Gazmir Raci, kazao je da je pitanje vizne liberalizacije potpuno politička i da smatra Francusku glavnom preprekom. On je istakao da posle reizbora predsednika Makrona u Francuskoj veruje da će u tom pogledu biti pozitivnih pomaka.

„Poznato je da je pitanje vizne liberalizacije veliko političko pitanje i da je Francuska glavna prepreka. Nakon reizbora predsednika Makrona, nadam se da će Francuska krenuti pozitivno, Odluka o liberalizaciji usko je povezana za briselski dijalog i rezultate koji mogu da nastanu. Ako ćemo imati napredak u dijalogu, očekujem pozitivne pomake ove godine, ali čak i ako se donese pozitivna odluka o liberalizaciji potrebno je još šest meseci po tehničkim pitanjima da se ona počne sprovoditi. Sada je jun opcija zbog Samit a takođe i septembar ili oktobar“, kazao je Raci.

Raci je kazao da je pitanje migracija zastarelo pitanje.

„Niko ne može da spreči legalne migracije, ali naravno i druge zemlje koje su ranije liberalizovane imale su problema u vezi sa tim. Kosovu treba dati vize jer je to jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koju je izolovala Unija", kazao je on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš