Analitičari: Hladni rat Beograda i Prištine, dijalog rešenje

Nakon izgradnje zida u Severnoj Mitrovici, hapšenja Ramuša Haradinaja i pokušaja otvaranje železničke linije Beograd-Severna Mitrovica koja je za Vladu Kosova ilegalna, odnosi Beograda i Prištine odavno nisu bili napetiji, ocenjuju analitičari na Kosovu, dok njihove kolege iz Beograda poručuju da bi trebalo smanjiti tenzije i vratiti se za pregovarčki sto u Briselu.

Analitičari: Hladni rat Beograda i Prištine, dijalog rešenje

Hapšenje Ramuša Haradinaja i traženje njegovog izručenja je za Prištinu neprihvatljivo, ali to nije jedini trn u oku albanskoj javnosti. Naime, izgradnju zida u Severnoj Mitrovici, najavljeno jednostrano formiranje ZSO i pokretanje nove železnicke linije Beograd-Severna Mitrovica, albanski analitičari vide kao provokaciju Vlade Srbije.

,, To je famozni nacinalistički voz, koji ima za cilj da ruši sve granice. Mislim da je taj voz nelegalan i trebalo je to da ide uz saradnju kosovskom Vladom ili železnicom. Mislim da je to još jedna provokacija u nizu i mislim da Srbija ne bi trebalo da se igra te igre, ako stvarno želi normalizaciju odnosa sa Prištinom. Moja prognoza je da ne može ništa od toga da dobije, rekao je Fadilj Ljepaja.  

S druge strane Živorad Lazić iz Srpskog Nacionalnog foruma smatra da voz nije provokacija, ali da će posledice "prepucavanja" Beograda i Prištine najviše osetiti Srbi južno od Ibra.

,, Ja to ne vidim kao provokaciju, jer to su prosto motivi koji su skinuti sa naših manastira, to su naše freske, to je nešto što postoji na prostoru Kosova i Metohije, ali očigledno da Alabanci to smatraju provokacijom, cenu njihovog prepucavnja platićemo mi, preostali Srbi na Kosovu", ocenjuje Lazić.

Iz Beograda stižu poruke da bi normalizacija odnosa trebalo da ostane prioritet obe strane, a jedino mesto za rešavanje novonastalih problema je Brisel.

,,Verujem da nijedna od ovih akcija neće ugroziti dalje pregovore, ne možete za izgovor da koristite to da ne sedite sa suprotnom stranom, kao što je situacija sa vozom, to ne može da bude razlog da se ustane od stola, i nadam se da će političari i sa jedne i sa druge strane shvatiti, i da će Brisel imati snage da te stvari stavi pred pregovarače", rekao je za RTK2 Milan Antonijević, predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Iako se razgovori dveju vlada o normalizaciju odnosa vode još od 2011. godine, hronologija poslednjih dešavanja vratila ih je nekoliko koraka unazad. Poznavaoci političkih prilika na Balkanu zaoštrenu retoriku poslednjih godina dana ocenjuju kao hladni rat Beograda i Prištine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš