Analitičari: Bezvizni režim za Kosovo - ne tako brzo

Hapšenje Marka Đurića, a potom i deportacija turskih državljana s Kosova, bacili su senku na viznu liberalizaciju.

Analitičari: Bezvizni režim za Kosovo - ne tako brzo

O ovoj temi se nije puno govorilo proteklih nedelja, međutim, na to je podsetio predsednik Hašim Tači, rekavši na sednici Saveta za borbu protiv korupcije da je Kosovo postiglo napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Nakon što je Skupština Kosova usvojila Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ostaje jedini uslov za liberalizaciju viza.

Azem Vlasi objašnjava kompleksnost preostalog uslova.

"Borba protiv korupcije nije proces koji treba izglasati kao demarkaciju, to je zadatak i proces. U svakoj državi ima korupcije, a korupcije ima tamo gde država neće da se bori protiv i gde je država upletena u korupciju. Ovde svi vide da su državne strukture involvirane u korupciju, a kad je vlast upletena i daje uverenja da će se boriti protiv, to je isto kao da ostavite lisicu ispred kokošinjca da čuva kokoške“, rekao je Azem Vlasi.

Da su korupcija i organizovani kriminal na Kosovu  kompleksno pitanje, slaže se i Stefan Filipović, uveren da do liberalizacije viza neće doći skoro.

"EU će insistirati na ovoj agendi koja je veoma dobra karta, a koju EU uvek može da pokaže. Ako postoji deo Evrope gde korupcija i organizaovani kriminal jesu totalno uvučeni u sve pore društva, to jeste Kosovo“, naglašava Stefan Filipović.

Da su to činjenice, potvrđuje i Imer Beka, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva, koji je nedavno u izjavi za prištinski list Zeri potvrdio da su četiri poslanika, čiji identitet nije hteo da otkrije, pod istragom zbog korupcije. Beka je objasnio da Tužilaštvo istražuje ministre, njihove zamenike, gradonačelnike i ostale službenike kako bi utvrdili da li neko od njih zloupotrebljava službeni položaj.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš