AMERIČKI MAGAZIN: Haradinaj među pet najtraženijih geopolitičkih begunaca

Američki magazin Time objavio je svoju listu pet najtraženijih geopolitičkih begunaca u 2018, na kojoj se nalazi i kosovski premijer Ramush Haradinaj.

AMERIČKI MAGAZIN: Haradinaj među pet najtraženijih geopolitičkih begunaca

Tajm piše kako je Haradinaj postao poznat krajem devedesetih godina prošlog veka tokom konflikta na Kosovu.

“Kao komandant OVK bio je optužen da je rukovodio mučenjem i ubijanjem Srba, ali ga je, s obzirom na nedostatak dokaza, sud UN oslobodio 2008. kao i 2012” , piše američki magazin.

To, kako se navodi, nije bilo dovoljno dobro za Srbiju koja odbija da prizna Kosovo i želi da Haradinaj bude izručen kako bi se našao pred licem pravde na srpskom sudu.

Time navodi da Haradinaj nije suočen sa pravnim izazovima samo u Srbiji.

“Kosovski parlament je 2015. odlučio da formira specijalni sud sa sedištem u Holandiji, ali koji deluje po kosovskim zakonima, što se u velikoj mjeri smatra instrumentom koji će pomoći stablizaciji balkanske geopolitike”.

Samo sada, kada bi trebalo da optužnice budu objavljene, Haradinaj i ostali članovi kosovske političke elite, traže načine da ometu istragu, navodi list na svom portalu.

Pored Haradinaja, na Time-ovoj listi najtraženijih geopolitičkih begunaca našli su se i svrgnuti katalonski lider Carles Puigdemont, osnivač Wikileaks Julian Assange, imam Fetulah Gulen, koji živi u SAD i čije izručenje traži Turska, kao i bivši gruzijski predsjednik Mikheil Saakashvili, koji politički deluje u Ukrajini.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš