Ambasadori Kvinte: Zvaničnici upleteni u korupciju

Povodom "Nedelje protiv korupcije 2018", ambasadori zemalja Kvinte na Kosovu su uputili poruke građanima, političarima i osobama koje obavljaju neku od funkcija

Ambasadori Kvinte: Zvaničnici upleteni u korupciju

Kosovo ima dobre zakone, ali se oni ne primenjuju u praksi. Korupcija kao fenomen šteti ugledu Kosova i sprečava ekonomski napredak, poručili su ambasadori zemalja Kvinte na Kosovu i predstavnica Evropske unije. Novi ambasador SAD-a u Prištini Filip S. Kosnet je rekao da pojedini vladini zvaničnici primaju mito, intervenišu u pravosudnom sistemu i zapošljavaju svoje rođake, što je nedopustivo.

"Kosovo je usvojilo 9 zakona koji se odnose na reforme u pravosuđu, ali postoje zvaničnici na Kosovu kojima su lični interesi preči od interesa društva. Postoje zvaničnici koji se mešaju u rad pravosuđa. Došlo je vreme da se postigne transparentnost u borbi protiv korupcije", rekao je Kosnet.

Kosovo se suočava sa korupcijom, protiv te pojave se mora boriti svakodnevno.

"Zatražili smo od kosovskih zvaničnika odlučniju borbu protiv korupcije i strože kazne za vinovnike. Ohrabrujemo Kosovo da sprovede sve neophodne reforme, što je pre moguće, a najveću korist od toga će imati upravo građani", rekla je visoka predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Ambasadori zemalja Kvinte tvrde da su u korupciju na Kosovu upleteni i pojedini zvaničnici i političari.

"Kada govorimo o političarima koji ometaju rad tužilaca, znamo o kome govorimo, kada govorimo o nepotizmu i zapošljavanju ljudi bez zasluga i bez transparentnosti, zbog partijskih veza, mi znamo o kome govorimo. Veoma je važno da shvatite da Kosovo ima podršku svojih međunarodnih partnera", dodao je ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruari O’Konel.

"Mi želimo da iskorenimo korupciju na Kosovu, da novac građana ne odlazi u džepove korumpiranih zvaničnika, jer ukoliko smanjimo korupciju, imaćemo veći ekonomski razvoj", rekao je predstavnik ambasade Nemačke Jan Aksel Vos.

Na konferenciji su govorili i ambasadori Francuske i Italije koji su, takođe, poručili da korupcija šteti budućnosti svih građana Kosova i podriva poverenje u institucije, jer ne žele da novac njihovih poreskih obveznika završi u rukama korumpiranih zvaničnika.

 

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš