Ambasada SAD savetuje svojim državljanima da ovog leta ne dolaze na Kosovo

Ambasada SAD u Prištini pozvala je danas američke državljane da za ovo leto odlože ili otkažu putovanje na Kosovo.

Ambasada SAD savetuje svojim državljanima da ovog leta ne dolaze na Kosovo

Američka ambasada je upozorila svoje državljane koji su na Kosovu ili putuju na Kosovo o ograničenem kapacitetu za pružanje pomoći u hitnim slučajevima, istovremeno naglašavajući da na Kosovu postoje dodatne zabrane okupljanja.

"Ako planirate da dođete ili napustite Kosovo ovog leta, molimo vas da pročitate celo zdravstveno upozorenje. Razumemo vašu želju da posetite porodicu i prijatelje, ali vas pozivamo da ovo za ovo leto odložite ili otkažete putovanje na Kosovo", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

Iz Ambasade upozoravaju da je širenje virusa na Kosovu, kao i u celom regionu, prouzrokovalo pogoršanje zdravstvene infrastrukture.

"Neke bolnice su prenatrpane pacijentima i nemaju zalihe kao što su kiseonik, ili im nedostaje potrebno osoblje za pravilno nadgledanje opreme i lečenje pacijenata", navodi se u saopštenju.

Kako navode iz Ambasade SAD na Kosovu, broj novih infekcija po glavi stanovnika na Kosovu neprekidno raste u poslednjih nekoliko nedelja i sada je među najvećima u svetu.

"Smrtni slučajevi povezani sa kovid-19 su u porastu. Pored toga, iako su mere za socijalno distanciranje i nošenje maski za lice obavezne, pravila se otvoreno ne sprovode na javnim mestima kao što su restorani, prodavnice i kafići", ističe se u saopštenju.

Državljani Sjedinjenih Američkih Država koji su putovali na Kosovo, uprkos upustvu američke administracije da se ne putuje širom sveta u sve većem broju se obraćaju američkoj ambasadi u Prištini za pomoć u slučajevima kada se neko od članova njihove porodice zarazi, navodi se u saopštenju američke ambasade.

"Osoblje američke ambasade u Prištini nema pristup nijednoj alternativnoj medicinskoj ustanovi. Iako koordiniramo medicinsku pomoć i donacije sa ministarstvima i institucijama, ne možemo da pružimo pomoć pacijentima i pojedincima koji boluju od kovdi-19", upozoravaju iz Ambasade američke državljane koji bi mogli da dođu na Kosovo.

Iz Ambasade su takođe obavestili američke državljane na Kosovu o svim zabranama koje važe, uključujući zabranu kretanja posle 22:30 do 5 časova, zabranu verskih ceremonija, pijaca (povrća, životinja i vozila), javnih okupljanja i privatne porodične proslave, kao i grupne kulturne i sportske aktivnosti.

"Izvan zabrane kretanje restorani / kafići mogu raditi samo na otvorenim prostorima sa udaljenošću od 2 metra između stolova. Ljudi stariji od 65 godina i oni koji imaju hronične bolesti mogu izaći od 05:00 -10:00 i od 18:00 - 21:00 čas", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš