Ako se Samoopredeljenje i DSK ne dogovore,mogući novi izbori

Uprkos brojnim najavama o potpisivanju koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i Demokratskog saveta Kosova, do toga još uvek nije došlo. Ukoliko se dve pobedničke partije ne dogovore o formiranju buduće Vlade Kosova politički analitičari očenjuju da bi građani ponovo mogli da izađu na biralištima.

Ako se Samoopredeljenje i DSK ne dogovore,mogući novi izbori

Iako su Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova osvojile najviše glasova na izborima 6. oktobra, ove političke partije i nakon više od dva medeca nisu uspele da formiraju novu Vladu. Analitičar Živorad Lazić smatra da dogovora neće ni biti, zbog kako kaže ozbiljnog koncepcijskog sukoba između ovih partija.

’’Gospodin Kurti zastupa malo radikalnije mere, dok gospodin Musatafa malo manje radikalnije mere, prema tome ja ne verujem da će doći do koalicionog sporazuma među njima, zato što su oni apsolutnno dva različita pola i ja čisto sumnjam da će doći do formiranja vlade između ove dve partije. Ko drugu opciju očekujem nove izbore’’, rekao je Živorad Lazić, analitičar.

I profesor Ustavnog prava Riza Smaka ne isključuje mogućnost raspisivanja novih izbora, ali i mogućnost nekih novih kaolicija.

„Ima izgleda da će doći do novih izbora, jer DSK hoće protivustavno da obezbeđuje mesto predsednika, pa i predsednika skupštine, pa zamenika predsednika vlade, isti broj ministra. To nije pošteno i ne verujem da ima političke partije koja bi pristala na to, jer to ponižava i dovodi u pitanje političku volju glasača. Postoji opstrukcija, da se ne postigne koalicija sa Samoopredeljenjem, već neka druga kombinacija. Tim pre što je Nisma posle ponovnih prebrojavanja prešla cenzus, pa postoji mogućnost da se vrše neke nove kombinacije. Koalicija najmanje mora da ima 61 mandat, a kada se spoje ove političke partije oni taj broj ne dostižu i sa strankama iz manjinskih zajednica“, kazao je Riza Smaka, profesor Ustavnog prava.

Komentarišući političku scenu Kosova, poznavalac političkih prilika iz Beograda Nenad Šebek smatra da se u ovom trenutku novi izbori ne mogu predvideti.

„Taj dogovor se očekivao i pre mesec dana, pa tri nedelje, onda dve, pa sedam dana, tako da li će postići dogovor ili ne zavisi isključivo da li će između sebe da dogovore one ključne stvari koje su uvek najvažnije kada je reč o podeli vlasti između dve koalicije, a to je ko će šta dobiti u toj podeli. Očigledno je da čim se ovo odužilo ambicije su prema istim mestima, a da li će uspeti da tu nađu neki kompromis ili će jednima ili pak drugima više odgovarati novi izbori, to je zaista skoro nemoguće predvideti u ovom trenutku“, smatra Šebek.

Podsetimo, i nakon više sastanka predstavnika Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, do potpisivanja koalicionog sporzuma između ovih partija još uvek nije došlo. Kao neki od razloga navode se neslaganja oko podela odgovornosti u izvršnoj vlasti.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš