"Ako Kurti bude premijer, SL neće imati svog ministra"

"Ukoliko lider Samooprdeljenja bude premijer buduće Vlade Kosova, siguran sam da Srpska lista neće imati svog ministra", izjavio je u emisiji Razgovor na RTK2, politikolog Ramuš Tahiri. Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić smatra da Aljbin Kurti time želi da Srpsku listu potpuno isključi iz političkih dešavanja na Kosovu.

"Ako Kurti bude premijer, SL neće imati svog ministra"

"Iako je Ustav Kosova jasan po pitanju formiranja Vlade i resora koji pripadaju nevećinskim zajednicama, kandidat za premijera Aljbin Kurti neće prihvatiti da u Vladi bude osoba koja će umesto kosovske braniti interese Srbije", izjavio je Tahiri.

“Sigurno neće biti ministar iz Srpske liste ako premijer bude Aljbin Kurti. Premijer predlaže bilo koga ko predstavlja interese zajednice, koga smatra da predstavlja interese zajednice sa politikom koju sprovodi određena vlada, a ne protiv nje ".

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić smatra da lider Samoopredeljenja time planira da Srpsku listu isključi iz političkog života na Kosovu.

“Kada je u pitanju Srpska lista i odnos gospodina Kurtija prema njoj, taj odnos je vrlo loš i koliko sam pratio iz štampe, u nastupima gospodina Kurtija, on čak planira da njih isključi iz celokupnog političkog procesa na Kosovu i da prosto rečeno ne računa na ozbiljan doprinos koji može Srpska lista dati u dešavanjima na prostoru Kosova", rekao je Lazić.

Govoreći o mogućnostima nastavka pregovora Prištine i Beograda ukoliko Aljbin Kurti postane novi predsednik Vlade Kosova, Tahiri tvrdi da će lider Samoopredeljenja zahtevati razgovore na ravnopravnim osnovama.

“Tema Kosova neće biti na stolu već međudržavni odnosi, kako će to uspeti i da li će na to pristati srpska strana, to ćemo videti.Međutim, to pravo mu niko ne može osporiti, jer na osnovu Ustava i zakona on predstavlja Kosovo”, rekao je Tahiri.

Iz srpskog nacionalnog foruma navode da će pre svega od stava SAD-a zavisiti ko će biti biti budući premijer Kosova.

“Amerika je ta koja određuje sudbinu svih nas koji živimo na prostoru Kosova, prosto rečeno, Aljbin Kurti svojim zapaljivim izjavama iritira čitavu Međunarodnu zajednicu i mislim da u ovom slučaju on neće biti premijer, nego će to biti Vjosa Osmani koja je trenutno u Americi, gde će verovatno dobiti instrukcije kako i na koji način formirati Vladu Kosova”, kaže Lazić.

Kandidat za premijera ispred Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani bi prema oceni Tahirija mogla da bude novi šef kosovske diplomatije i zamenik premijera, a Vladu će voditi lider Samoopredeljenja. Ipak, Ramuš Tahiri ističe da se moraju sačekati zvanični rezultati izbora, kada će biti jasnije mnoge stvari oko izbora nove Vlade Kosova, čije osnivanje očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš