Abdidžiku: Nećemo ometati izbor Vjose Osmani, poslanici DSK će glasati za predsednika

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdižiku izjavio je da će poslanici ove stranke ostati u sali parlamenta kada se bude glasalo za predsednika Kosova, čime će omogućiti izbor Vjose Osmani.

Abdidžiku: Nećemo ometati izbor Vjose Osmani, poslanici DSK će glasati za predsednika

"Nakon sastanka sa organima stranke, odlučeno je da DSK neće ometati izbor predsednika, već će poslanici učestvovati na sednici", rekao je Abdidžiku.

Parlamentarna grupa DSK je na današnjem sastanku razgovarala o pitanju izbora predsednika Kosova, a trebalo bi da donese i odluku da li će glasati za Vjosu Osmani prilikom izbora na tu funkciju.

"Razgovarali smo o apolitičnom položaju Vjose Osmani kao predsednice. Ove razgovore sam predstavio partijskim organima. Posle diskusije, svi smo odlučili da nećemo ometati izbor. DSK će učestvovati u glasanju, ne dovodeći u pitanje odluku poslanika. Očekujem da se svi ponašaju kao institucionalisti“, rekao je Abdidžiku na konferenciji za novinare.

On je dodao da je kao predsednik DSK uključen u proces izbora novog predsednika.

"Svesno sam uključen. Čuo sam glasine da bi DSK trebalo da ostane ravnodušan i da ne bi trebalo da se bavi pitanjem izbora predsednika. Snagom koju trenutno imamo u Skupštini, sa 12,6 odsto, imao sam dve mogućnosti, da sprečimo izbor predsednika ili da učestvujemo u izboru, izabrali smo drugo", izjavio je Abdidžiku.

Da podsetimo, za izbor novog predsednika Kosova neophodno je da u trenutku glasanja u parlamentu bude najmanje 80 poslanika od 120. Sa 15 poslanika DSK Samoopredeljenju treba još samo sedam glasova nacionalnih manjina za izbor Vjose Osmani, nezavisno od stava ABK i DPK.

Izvor: (Kosovo Online/info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš