7,5 Miliona evra za poboljšanje energetske efikasnosti

Kreditom Nemačke razvojne banke biće finansirani radovi koji će doprineti uštedi energije u zdravstvenim i obrazovnim institucijama u nekoliko kosovskih opština. Predstavnici Vlade Kosova i Nemačke razvojne banke potpisali su sporazum kojim će biti poboljšana energetska efikasnost 30 školskih i zdravstvenih objekata u četiri kosovske opštine.

7,5 Miliona evra za poboljšanje energetske efikasnosti

“Sporazum u vrednosti od 7, 5 miliona evra je postignut zahvaljujući odličnoj saradnji koju imamo sa Nemačkom državom kao i sa Nemačkom razvojnom bankom.5 miliona evra je grant od toga 2, 5 miliona Nemačke vlade i isto toliko Investicionog fonda za zapadni Balkan, dok je 2, 5 miliona evra kredit, koji je veoma povoljan sa grejs periodom od tri godine i rokom vraćanja do 2028 godine uz kamatu od 2,5 odsto”, rekao je nakon potpisivanja sporazuma ministar finasija Avdulah Hoti. 

Kristof Tiskens direktor Nemačke razvojne banke za Jugoistočnu Evropu i Tursku je naveo da su narodu Kosova potrebne investicije, a kosovskim gradovima čist vazduh i bolja energetska efikasnost.

"U isto vreme su potrebni bolji uslovi učenja za učenike i studente.Nedavna studija izvodljivosti identifikovala je 30 objekata u zemlji u različitim opštinama, koji zahtevaju hitne investicije”, kaže Tiskens.

Objekti u kojima će do kraja godine potrošnja električne energije biti značajno smanjena pripadaju opštinama Priština, Đakovica, Gnjilane i Uroševac. Predsednici ovih opština ističu da je investicija značajna, jer će samo od uštete računa za struju biti moguće uložena sredstva vratiti za dve do tri godine.  

“Veoma je značajno za nas, jer ćemo million evra koliko je predviđeno za opštinu Đakovica iskoristiti za zdravstveni sektor, a takođe i za škole.Ovo je direktan doprinos nemačke i kosovske vlade i opštine Đakovica za bolji život svih ljudi u Đakovici”, rekla je predsednica opštine Đakovica Mimoza Kusari Ljilja 

Predsednik opštine Priština Špend Ahmeti je izjavio da je projekat veoma važan za našu opštinu, jer mi imamo oko 100 javnih objekata, poput škola, obdaništa, bolnica, ambulanti, i mi plaćamo visok račun za struju zato što nismo investirali u zgrade, u izolaciju, u bolje prozore. Ovim projektom realizovaćemo ove mere u osam zgrada od ovih 100, rekao je gradonačelnik Ahmeti.

Kosovo od 2011.godine ima zakon o energetskoj efikasnosti, a ministarstvo za ekonomski razvoj je usvojilo drugi po redu nacionalni akcioni plan za energetsku efikasnost, čiji je cilj da se do 2018. smanji prosečna finalna potrošnja električne energije za 9 procenata.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš