Kafier: Kosovo ima podršku za članstvo u Europol i Interpol

Ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni razgovarao je sa svojim kolegom iz nemačke savezne pokrajine Meklenburg - Zapadna Pomeranija Lorencom Kafierom o povratku i reintegraciji migranata koji su prošle godine zatražili azil u Nemačkoj. Kafier je istakao potrebu Kosova da bude primljeno u Europol i Interpol.

Kafier: Kosovo ima podršku za članstvo u Europol i Interpol

Dvojica ministara su na konferenciji za novinare nakon sastanka izjavila da je potrebna intenzivnija saradnja po pitanju migracione krize, vizne liberlizacije i borbe protiv organizovanog kriminala. Prošle godine tokom velikog migrantskog talasa sa Kosova, Nemačka je imala veliku podršku Prištine u reintegraciji građana koji su vraćeni, a saradnja po ovom pitanju biće nastavljena, rekao je Kafier koji je podržao prijem Kosova u Interpol i Europol.

“Drugo važno pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je unutrašnja bezbednost i za to je potrebno učlanjenje u Interpol i Europol, što mi pozdravljamo.To naravno stvara međudržavne mehanizme za borbu protiv kriminalnih i negativnih fenomena”, rekao je Kafier.

Hiseni poručuje da je Nemačka ključni partner Kosova, zahvalivši se na podršci oko podizanja profesionalnih kapaciteta kosovske policije i na prijemu velikog broja tražilaca azila građana sa Kosova.Pored migratske, tema sastanka bila je i liberalizacija viznog režima.

"Kosovo je ispunilo sve uslove za bezvizni režim, ali sa žaljenjem moram da kažem, možda će zvučati malo ironično, građani Kosova iako su najviše proevropski orjentisani, imaju pravo da putuju bez viza samo ka istoku, Istanbulu ali ne i prema Evropi.Ova situacija je paradoksalna i ona se mora promeniti”, kazao je Hiseni.

Nemački ministar tvrdi da liberalizacija viznog režima ne zavisi samo od Nemačke, već od svih evropskih država, članica EU.

"Što se tiče vizne liberalizacije može se reći da pratimo napredak koji ste postigli na Kosovu.Sa druge strane, liberalizacija viznog režima je odluka koja ne zavisi samo od Nemačke, već od svih zemalja članica”.

Na pitanje novinara šta je Kosovo uradilo protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma, ministar Hiseni podseća da je Kosovo poznato kao zemlja koja je mnogo uradila na tom planu.

“Pre godinu i po dana Kosovo je bilo među zemljama iz koje je veliki broj građana otišao da se bori na strana ratišta, ali je za jako kratko vreme merama i akcijama koje smo preduzeli kao država uspeli da evo već devet meseci na Kosovu nije zabeležen ni jedan slučaj odlaska u Siriju da se bore za takozvanu Islamsku državu”, rekao je Hiseni.

Ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni, na konferenciji za novinare je rekao da kosovska policija nastavlja istragu na identifikaciji lica koja su molotovljevim koktelom gađala zgradu Skupštine Kosova i da očekuje da uskoro uslede hapšenja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš