Za 170 dana izgrađeno 122. kuće za povratnike u 2015. godini

U prostorijama Ministarstva za zajednice i povratak danas je održan treći po redu Upravni odbor projekta „PRK 4“, kome je prisustvovao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Za 170 dana izgrađeno 122. kuće za povratnike u 2015. godini

Pored ministra Jevtića i predstavnika Ministarstva za zajednice i povratak, upravnom odboru su prisustvovali i predstavnici Kancelarije Evropske Unije na Kosovu, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije i predstavnici UNHCR-a.

Na Upravnom odboru je predstavljen godišnji izveštaj o napretku, i po ovom izvešaju sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak, Kancelarije EU na Kosovu i Međunarodne organizacije za migracije za 170 dana tokom 2015. godine preko projekta „PRK 4“ izgrađene su 122. kuće, što u proseku iznosi da je po danu i po građena jedna kuća.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je ocenio da je prva faza projekta „PRK 4“ bila veoma uspešna i zahvalio se prisutnima na pomoći koju ministarstvu pružaju tokom procesa povratka, koji kako je istakao nije ni malo lak.

„ Zahvalan sam Kancelariji EU na Kosovu na podršci u procesu povratka i na svemu onome što generalno čini. Bez njihove pomoći mi ne bismo mogli sa uspehom da govorimo o projektu kao što to danas činimo. Ovom prilikom želim da pohvalim i MOM/IOM što je projekta sprovela na kvalitetan način. Zahvalan sam i UNHCR-u na svemu onome što čini tokom ovog procesa. Informacija da je za 170 dana izgrađeno 122 kuća dovoljno govori o našoj posvećenosti tokom 2015. godine da u skladu sa našim finansijskim mogućnostima uradimo što više i pri tom ne zaboravimo da je do 1. maja prošle godine što se povratka na Kosovu tiče sve bukvalno stalo. To nam i sa druge strane govori da je jedina kosovska institucija koja je angažovana oko povratka zajedno sa svojim partnerima iz međunarodne zajednice upravo MZP, a to ne bi trebalo i smelo da bude tako. Nastavićemo da radimo još više a ovih 122 kuća za 170 dana u 2015. godini treba da nam bude samo motiv da u ovoj godini premašimo taj broj, ali da krajnji cilj ne bude 122 kuća već povratak svih koji žele da se vrate. I da još jednom podsetimo sve, nije ovde kada je o povratku reč samo fizička izgradnja kuća već i ekonomski paketi, pokućstvo, pomoć u hrani, grantovi, dakle sve ono što je za početak potrebno porodicama u procesu povratka na Kosovo  “, rekao je miistar Jevtić tokom svog izlaganja.

Ministar Jevtić je tokom sastanka obevestio partnere na projektu „PRK 4“, da će Ministarstvo za zajednice i povratak nastaviti da i ove godine na što bolji način ostvaruje punu implementaciju na realizaciji svojih obaveza.

Predstavnik Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Samir Selimi, se zahvalio ministru Jevtiću na današnjem prisustvu i istakao da je ono što je urađeno u 2015. godini veliki poduhvat.  On je pohvalio posvećenost ministra Jevtića u poslu koji obavlja, rekavši da su od njegovog ponovnog imenovanja sve dogovorene obaveze na vreme i realizovane.

Menadžer projekta „PRK 4“, Agron Ajazi je predstavljajući uspešnost projekta za 2015. godinu, rekao da je u prvoj fazi „PRK 4“ realizovano i više od planiranog upravo zbog dobre saradnji svih učesnika u projektu. Ajazi je podvukao da će se sa ovako dobrom saranjom nastaviti i dalje.

Iz UNHCR-a su poručili da će istim intenzitetom kao i do sada pomagati proces povratka.

Tokom sastanka je rečeno da su planovi da se u 2016. godini odobri izgradnja kuća za 130 korisnika.

Na kraju sastanka je zaključeno da postoji čvrsto uverenje da će se i na kraju 2016. godine govoriti o dobrim rezultatima, kao što je to bio slučaj i danas.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš