Težak položaj Roma

U svetu se sutra obeležava Svetski dan Roma kako bi se skrenula pažnja na kulturu romske zajednice, ali i podigao stepen svesti javnosti o problemima njenih pripadnika, od kojih samo u Evropi živi njih oko 10 miliona.

Težak položaj Roma

Posetili smo Rome u Preocu u opštini Gračanica, koji i danas kako kažu žive u vrlo teškim  uslovima.

Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole. Jedan od primera teškog života Roma najbolje oslikava i situacija u kojoj se nalazi petočlana porodica Mehmeti iz Preoca koja živi u trošnoj kući izgrađenoj pre 60 godina.

 “Živimo u vrlo teškim uslovima. Ova kuća je trošna i svakog dana se plašimo da se ne sruši", kaže Džafer  Mehmeti.

“Imamo samo tri prostorije, i svi spavamo u istoj sobi, krov nam prokišnjava”, kaže Hatidže Mehmeti.  

Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica sa kojima se Romi suočavaju, kaže jedan od predstavnika Roma u Preocu Fehmi Emini.

“ Život Roma je ovde mnogo težak. Nemamo ista prava a i ne možemo da se zaposlimo” kaže Fehmi Emini, predstavnik Roma iz Preoca.

Uoči međunarodnog dana Roma održana je konferencija na kojoj su predstavljeni problemi ove zajednice na Kosovu, a to su socijalna i zdravstvena zaštita, obrazovanje i zaposlenje. Problem je i što su im uskraćena prava koja im garantuje Ustav.

“Vrlo malo onoga što se priča na okruglim stolovima se realizuje. Ne treba samo da sagledamo situaciju i govorimo šta je potrebno uraditi, već i primeniti u praksi“, rekao je Kujtim Paćaku, član parlamentarne grupe “6+“ u Skupštini Kosova.

Vlada Kosova će u budućnosti intezivno raditi na poboljšanju uslova života Roma i ostvarivanju njihovih prava u društvu, rekao je premijer Kosova Isa Mustafa.  

“Vlada Kosova je svesna da treba više da podrži potrebe romske zajednice, obrazovanje, zapošljavanje, podrška u oblasti kulture kao i pitanje identiteta Roma za koje se ja kao član Vlade posebno zalažem“, kaže Isa Mustafa.

“Umesto da poboljšaju svoje intelektualne sposobnosti, Romi teže ka obavljanju fizičkih poslova kako bi prehranili svoje porodice. Školovanje je ključ razvoja svake zajednice i pozivam kosovske institucije i donatore da, pre svega, podrže školovanje Roma, Aškalija i Egipćana“, kaže Jan Bratu , Ambasador misije OEBS na Kosovu

Dan Roma obeležava se u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena "Đelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš