Na Kosovu 25.259 porodica koristi socijalnu pomoć

U svetu se obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Na Kosovu 25.259 porodica koristi socijalnu pomoć, što je u poređenju sa istim periodom u protekloj godini manje za 213 porodica ili 996 članova ovih porodica.

Na Kosovu 25.259 porodica koristi socijalnu pomoć

Dve porodice Čelić iz Preoca žive u teškim uslovima. Niko od članova ovih porodica ne radi pa preživljavaju od sakupljanja sekundarnih sirovina.

"Imam sedam članova porodice, nigde ne radim, živimo od kupovine i prodaje gvožđa. Ne uspevamo da platimo struju, vodu i ostale komunalije, četvoro dece ide u školu. Ne biram posao, samo da se radi, ali koji put sam bio samo kažu nema, kad je za glasanje svi dolaze", kaže Isret Čelić iz Preoca.

"Petoro dece imam, sedmočlana porodica smo. Živimo, pravo da vam kažem, bez ikakvih uslova, svoju kuću nemam, ne radim nigde. Socijalu ne primam, skupljam gvožđe da bi ostali živi. Mi smo sposobni za rad i sve možemo da radimo", kaže Berjan Čelić.

I šestočlana porodica Ničić iz Lapljeg Sela živi skromno, minimalac koji prima ne podmiruje osnovne potrebe. Opština Gračanica je ovoj porodici napravila kuću, u koju još uvek ne mogu da se usele.

"Kao što vidite, dok se nije napravio put, nismo imali vlagu u kući, kako je napravljen put pojavila se vlaga i ja sam se razbolela, astmu sam dobila. U poslednjih šest meseci nemam mogućnosti da odem kod lekara jer se i suprug razboleo, imao je dve operacije. Jedna ćerka je učenica treće godine Ekonomske škole, odličan je đak, mlađa je sedmi razred, vrlodobra, nemamo uslove da živimo normalno. Taj minimalac što primamo dadosmo za struju, a većinom za lekove, jer ima dosta lekova koji ne idu na recept. Dok je mogao suprug je radio privatno, ali sada je teško. Opština Gračanica nam je sagradila ovu kuću, ima još neke sitnice da se urade, ali ne znam kako ćemo da je napunimo, od minimalca ne možemo", jada se Snežana Ničić.

Na teritoriji Opštine Gračanica, koju čini 17 sela, u poslednje dve godine socijalnu pomoć koristi između 120 i 140 porodica. Iznos socijalne pomoći zavisi od broja članova domaćinstva, tako da najniža iznosi  60, a najveći 157 evra. Centru za Socijalni rad pri Opštini Gračanica ove godine je dodeljeno 108.165 evra, a korisnici su podeljeni u dve kategorije.

"U prvoj kategoriji su samohrani roditelji, sa decom mlađom od 18 godina i lica ograničenih sposobnosti čiju procenu vrši lekarska komisija Ministarstva rada i socijalne zaštite, dok u drugu kategoriju spadaju nezaposleni roditelji, sa bar jednim detetom mlađim od pet godina. Pored redovne socijalne pomoći postoje i određene beneficije za ugrožene, kao što su nadoknada za električnu energiju, besplatni zdravstveni pregledi, pribavljanje određene dokumentacije, a u slučaju nepogoda, smrtnih slučajeva, teške bolesti daje se i jednokratna novčana pomoć", rekla je Sonja Nešić, službenik u Centru za Socijalni rad pri Opštini Gračanica.

Crveni krst Kosovo Polje, koji je smešten u Ugljaru, izlazi u susret svima kojima je pomoć potrebna.

"Imamo 84-85 korisnika, koji su ostvarili pravo na socijalnu pomoć, 80% je srpske nacionalnosti, oko 20% romske i vrlo malo Albanaca. U obavezi smo kad imamo humanitarnu pomoć da takvim porodicama pomažemo, međutim iskustvo nas uči da su mnoge porodice, pogotovu srpske, neažurne u sređivanju papirologije, a znamo da su socijalno ugrožene, tako da uvek imamo oko 250 porodica na teritoriji Opštine Kosovo Polje, koji su naši korisnici, Crveni Krst ih snabdeva hranom, kada nam donatori dostave humanitarnu pomoić", kaže Jovica Mitrović iz Crvenog Krsta Kosovo Polje.

Prema podacima Ministrastva za Socijalni rad u Prištini 25.259 porodica prima socijalnu pomoć, za čiju isplatu se godišnje izdvaja 2,686,217,50 evra. Mesečno ovom ministarstvu stiže od 300 do 400 zahteva. Korisničke porodice dobijaju i mesečni dodatak od 5 evra za svako dete do 18. godine. Da bi ostvarili pravo na socijalnu pomoć svi članovi porodice moraju biti državljani Kosova, kao i strani državljani koji:

a) imaju dozvolu za boravak

b) potražioci azila

c) lica koja imaju status izbeglica

Skoro polovina svetske populacije živi sa manje od 2,50 dolara dnevno, potvrđuje analiza Svetske banke, dok više od 1,3 milijarde živi u ekstremnom siromaštvu, sa manje od 1,25 dolara dnevno. Prema podacima UNICEF-a, 22.000 dece svakodnevno umire zbog siromaštva.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš