Kako su muslimani pomogli Irskoj za vrijeme Velike gladi

Zapad – Velika irska glad, znana i kao Velika krompirova glad, odnosi se na nestašicu hrane, koje je pogodilo Irsku od 1845. do 1849. godine. Glavni uzrok nestašice je bila zaraza krompira, tada primarnog u irskoj ishrani, a jedan od razloga loših posljedica nestašice je bila loša raspodjela zemljišta i odnos zemljovlasnika prema stanarima.

Kako su muslimani pomogli Irskoj za vrijeme Velike gladi

Tačan broj umrlih se ne zna. Pretpostavlja se da je umrlo između pola miliona i milion i po ljudi, gotovo  jedna osmina irskog stanovništva.Također, mnogi su umrli na brodovima pokušavajući emigrirati. Do 1854. godine, između 1,5 i 2 miliona Iraca je emigriralo, uglavnom u SAD, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju.

Vladar Osmanskog carstva, sultan Abdulmedžid saznavši za tešku glad od svog doktora Irca je tada obznanio da namjerava poslati 10.000 funti sterlinga kao pomoć irskim poljoprivrednicima. Međutim Viktorija, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, zatražila je da sultan pošalje samo deseti dio namijenjene sume (čija današnja vrijednost iznosi preko milion dolara) jer je ona sama donirala 2.000 funti sterlinga. Kraljica i njena administracija nisu dozvolili da tri osmanska broda sa hranom uplove u luke Belfast i Dablin, međutim brodovi su potajno uplovili u mirni grad Drogheda, oko 70 km sjeverno od Dablina.

Iako Turska i Irska nisu toliko saveznici na međunarodnoj sceni, sultanom velikodušni čin o kojem se nije govorilo godinama ipak je ostavio trag u historiji Irske. U 2007. godini turski novinar Ajmaz pisao je o sjećanjima bivšeg turskog ambasadora Jahje Kemal Bejatlija, koji je učestvovao u potpisivanju mirovnog ugovora iz Lausanne kojim je okončan Grčko-turski rat, 1919.-1922. Prema Bejatliju, dok su svi predstavnici savezničkih sila glasali jednoglasno protiv Turske, predstavnik Irske je bio izuzetak, dizao je ruku za Tursku prilikom svakog glasanja. Na pitanje zbog čega je tako postupio, predstavnik je rekao: “Kada smo patili od gladi i bolesti, vaši osmanski preciposlali su nam pomoć u hrani i novcu. Mi nikada nismo zaboravili prijateljsku ruku koja nam se našla u teškim vremenima. Vaš narod zaslužuje da se podrži u svakoj prilici”.

U vrijeme u kojem je humanitarna pomoć postala uobičajena pojava, lahko se može podcijeniti dobra volja ovakve akcije. Ali za gladne građane koji su pozdravili osmanske brodove u Droghedi 1847., sultanov čin bi se mogao vidjeti onim što je to zaista i bio- jedinstveni i islamski čin dobročinstva.

Ova velikodušna humanitarna pomoć  muslimanskog vladara kršćanskoj naciji je veoma važna, posebno u našem vremenu kada su muslimani često nepravedno optuženi da krše ljudska prava. Isto tako, ne treba zaboraviti zahvalnicu koju je 1995. godine obznanio gradonačelnik Droghede, Aldeman Godfrey, a koja jednostavno glasi: “Velika glad u Irskoj iz 1847. godine- u znak sjećanja i priznavanja velikodušnosti narodu Turske prema narodu Irske”.

Također Drogheda je u znak zahvalnosti na poslatoj pomoći dodala osmanski polumjesec i zvijezdu na gradski grb. A gradski nogometni klub Drogheda United zadržao je do današnjih dana na svom grbu polumjesec i zvijezdu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš