Helikopterom KFOR-a prebačeno novorođenče do Beograda

U ponedeljak je helikopterom KFOR-a izvedena sanitetska evakuacija novorođenčeta, iz Gračanice, od Prištine do Beograda, saopšteno je iz KFOR-a.

Helikopterom KFOR-a prebačeno novorođenče do Beograda

Dete je rođeno sa ozbiljnom infekcijom na srcu koje se ubrzo proširilo na pluća.

U saopštenu se kaže da je porodica deteta pre nekoliko dana stupila u kontakt sa Odeljenjem za civilno-vojnu saradnju (CIMIC) Multinacionalne specijalizovane jedinice (MSU). Tako je pokrenuta solidarnosti KFOR-a i dete je primljeno na Neonatološku kliniku, Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. 

Nakon medicinskih pregleda, lekari u Prištini stabilizovali su stanje mladog pacijenta. 

U subotu 19. novembra porodica je zamolila da se dete prebaci na Institut za majku i dete u Beogradu. Usled nepredviđenih zdravstvenih komplikacija, evakuacija je odložena za ponedeljak, kada je helikopter za sanitetsku evakuaciju, tipa UH-60, iz kontigenta SAD-a Multinacionalne borbene grupe – Istok (MNBG-E), poleteo iz Prištine i sleteo u Beograd u 15:10 časova. 

Ujedinjenim naporima različitih aktera omogućeno je da evakucija protekne uspešno. 

U saopštenju dostavljenom iz baze KFOR-a u Prištini se navodi da bilateralni odnosi između vlasti Srbije i KFOR-a, koji su razvijani tokom periodičnih sastanka, omogućili su da se ubrza procedura za letenje helikoptera KFOR-a.

Direktor Združenog operativnog centra (JOC) KFOR-a, koji je koordinisao ovu aktivnost unutar KFOR-a, naglasio je da “kada god je život deteta u pitanju, KFOR će uvek biti spreman da pomogne.” 

Dodao je da se “uspeh mora pripisati čitavoj zajednici KFOR-a, koja se udružila velikodušno i sa entuzijazmom.”

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš