“Dobri” zakoni koji se ne primenjuju

Skupština Kosova je poslednjih godina usvojila najmanje 22 zakona koji regulišu oblast i funkcionisanje zdravlja.

“Dobri” zakoni koji se ne primenjuju

Ali, kao i u drugim oblastima, poseban izazov ostaje implementacija zakona.

Ministarstvo zdravlja kaže da se zakoni sprovode na zadovoljavajući način, međutim, zdravstveni sindikati kažu suprotno. Prema njima, zakoni se usvajaju bez izračunate budžetske implikacije, a zatim ostaju samo na papiru.

Aferdita Hodža, pravni službenik u Ministarstvu zdravlja, kaže da su nedostatak budžeta i ljudski resursi razlozi za nesprovođenje određenih zakona. Međutim, ona takođe kaže da nisu svi zakoni koji se ne sprovode, jer postoje nekoliko njih koji se sprovode u potpunosti.

“Generalno, zakoni koji su na snazi trenutno se primjenjuju, ali postoji neki od njih da se zbog velikih troškova i ljudskih resursa ne primjenjuju. Na primer, Zakon o zdravstvenom osiguranju zbog nedostataka ljudskih resursa i povećanje kapaciteta, nije spreman, ali je u pripremnoj fazi, trenutno se primjenjuje”, kaže Hodža.

Prema njenim rečima, takvo stanje nesumnjivo ima negativne implikacije za građane, jer se ne pružaju adekvatne zdravstvene usluge.

U međuvremenu, Bedžet Šala iz Saveta za zaštitu ljudskih prava i slobode kaže za Radio Slobodnu Evropu da zakone koje usvaja Skupština Kosova su slični sa zakonima Evropske Unije. Ali, kosovski budžet je veoma skroman da bi se implementirali ovi zakoni.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš