Hrvati će biti priznati kao nacionalna manjina

Predsednik Kosova Hašim Tači posetio je danas Janjevo, gde se upoznao sa položajem hrvatske zajednice koja živi u ovom mestu. Tači je najpre obišao katedralu Svetog Nikole u Janjevu, gde se sastao sa župnikom Don Matejom Palićem i Hrvatskom ambasadorkom na Kosovu Marijom Kapitanović.

Hrvati će biti priznati kao nacionalna manjina

Nakon sastanka, predsednik Kosova je obišao i porodicu Franja Golome, koja živi u teškim uslovima. Prilikom posete Tači je rekao da hrvatska zajednica nije samo deo istorije na Kosovu, već i deo budućnosti evropskog identiteta i multietničkog Kosova.

"Kada dođe do promene Ustava Kosova, Hrvatska zajednica će biti uključena i predstavljena kosovskom parlamentu. Zato moramo da radimo još više kako bi život ljudi ovde učinili još boljim. Bolja infrastruktura i školovanje je u interesu svih zajednica u Janjevu. Imali smo možda tešku zajedničku prošlost, ali imamo i zajedničku budućnost, zato moramo da radimo zajedno. Hrvatska zajednica na Kosovu i albanska zajednica u Hrvatskoj je most koja nas spaja kako bi još bolje sarađivali“, rekao predsednik Tači.

Malobrojna hrvatska nacionalna manjina na Kosovu, iz godine u godinu se suočava sa mnogobrojnim problemima, pa su zbog nezaposlenosti i osnovnih egzistencijalnih uslova mnogi odlučili da napuste Janjevo  .

"Nadam se da će nadležne institucije sa priznanjem hrvatske nacionalne manjine i sa našim učešćem u parlamentu Kosova poboljšati životne prilike. Inače može se reći da Janjevo propada jer mladi odlaze a to je šteta za sve nas“, rekao je Don Matej Palić

 "Trebalo bi rešiti određena infrastrukturna pitanja, ali sa obe strane postoji volja da se to uradi. Samim poboljšanjem tih osnovnih egzistencijalnih uslova zajednicu možemo dovesti do toga da bude još integrativnija“, kazala je Marija Kapitanović, Hrvatska ambasadorka na Kosovu

Od nekadašnjih 5 hiljada, u Janjevu je ostalo svega 250 Hrvata, kojih još uvek ima i u Letnici kod Vitine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš